Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
A+ A A-

Országos átlagban csökkent a parlagfű pollenszórása

ragweed1Noha az elmúlt héten országos átlagban csökkent a parlagfű pollenszórása, a hat fokozatú riasztási skálán több helyütt még negyedik szintű, azaz sötétbordó riasztás van érvényben – közölte a tisztiorvos facebook oldala csütörtökön.

A parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is eléri azt a szintet, amely az allergiásoknál erős tüneteket vált ki – hangsúlyozták.

Az általános helyzettől eltérően Szombathely és Szeged környékén múlt héten emelkedett a pollenszám a levegőben, Békéscsaba környékén pedig tetőzött a parlagfű pollenszórása. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe szerint sötétbordó színű riasztás van érvényben Pécs, Szekszárd, Kecskemét és Békéscsaba térségében. Az ország jelentős területén ugyan valamivel enyhébb a pollenszórás, de az még mindig a nagyon magas kategóriába tartozó, így az ország nagy részén bordó színű riasztás van érvényben.

A cikk a reklám után folytatódik

Egyes területeken, például Gyöngyös és Nyíregyháza térségében már csak másodfokú, azaz vörös riasztás van érvényben. Tatabánya és Eger térségében a levegő napi pollenszemtartalma köbméterenként már csak harminc és ötven között alakulhat, de mivel ez még mindig magasnak számít, ezeken a területeken elsőfokú, piros riasztás van érvényben – olvasható a PPRR térképen.

A pollenjelentés folyamatosan nyomon követhető az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján (oki.antsz.hu) és az ÁNTSZ weblapján, valamint a tisztiorvos facebook oldalán.


Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyar lakosság 25–30 százaléka allergiás, 1,5–2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.


MTI 2011. szeptember 15., csütörtök 7:45

Kapcsolódó kifejezések: PPRR  parlagfű  pollenriasztás  pollenszezon 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!