Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.
A+ A A-

Cinktartalmú nátha elleni szer: elveszítheti szaglását!

Cinktartalmú nátha elleni szer: elveszítheti szaglását!Amerikai egészségügyi szakértők kedden arra figyelmeztettek, hogy ne használjunk cinktartalmú nátha elleni szereket, mivel ezek szaglásvesztést okozhatnak.

Ezek a szerek állítólag csökkentik a nátha időtartamát és a tünetek súlyosságát. A gyermekeknek szóló termékeket már eltávolították a polcokról, azonban a háztartásokban még ott lehetnek. 

Figyelmeztet az FDA egy vény nélkül kapható megfázás elleni szerrel kapcsolatban

A szerek gyártója, a Matrixx Initiatives figyelmeztető levelet kapott az FDA-tól, hogy vonja vissza termékeit és dolgozzon ki egy tervet a megmaradt készletek visszavételére. A szereket homeopátiás készítményként forgalmazták, így nem volt szükség az FDA engedélyére, most azonban arra kérik a gyártót, hívja vissza termékeit, majd folyamodjon engedélyért. „A cég kis számú emberen végezte a kipróbálást, így nem tudták észlelni a ritka mellékhatásokat” – mondta el Deborah M. Autor, az FDA Gyógyszerelemző és Kutatóközpontja Panaszirodájának vezetője.

Az FDA több, mint 130 olyan esetről kapott jelentést, amikor a cinktartalmú szereket használóknál szaglásvesztés lépett fel. Ez potenciálisan életveszélyes állapot, hiszen ilyenkor az illető nem képes észlelni például a gázömlést, az esetleges lakástüzet vagy a romlott ételt. Emellett romlik az életminőség, akiknek pedig a munkájukhoz elengedhetetlen a szaglás, elveszíthetik állásukat.

Nem hivatalosan több panasz is érkezett!

Bár a mellékhatások nem tűnnek gyakorinak, a szakértők szerint ennek oka az, hogy a vény nélkül kapható szerek esetében a fogyasztók panaszaikkal általában közvetlenül a gyártókhoz fordulnak, 2007-ig nem is volt kötelező ezekről jelentést írni az FDA-nak. A problémával kapcsolatos panaszok a betegektől és az egészségügyi szolgáltatóktól érkeztek be az FDA-hoz, a gyártó céget pedig arra kötelezték, adja át a hozzá beérkezett több, mint 800 panaszt, amely ezidáig nem történt meg. Az első panaszok 1999-ben érkeztek, azonban 2004 után gyakoribbak lettek. 2006-ban a gyártó 12 milliós kártérítést fizetett több száz károsultnak a szaglásuk elvesztése miatt.

Mind állatkísérletekből, mind a történelmi orvosi irodalomból az derült ki, hogy a cink mérgező hatással van az orr idegvégződéseiben található szaglóreceptorokra. Az 1930-as években a gyermekbénulást próbálták megelőzni a cink segítségével.

Kapcsolódó kifejezések: cinktartalmú  nátha  szaglásvesztés 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!