Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Auguszta napja van. Holnap Viola napja lesz.
A+ A A-

A 10 legfurcsább étel a világon

weird_foodÉrdekes válogatás Eddie Lin Extreme Cuisine (Extrém konyhaművészet) c. könyvéből a Lonely Planet kiadásában.

1 Aligátor sajttorta (USA)

Kevés olyan furcsa párosítás lehet a Földön, mint egy csúnya, fenyegető aligátor és egy selymes ízű szelet túrótorta. Azonban a kreatív (vagy inkább őrült?) konyhatündérek New Orleans-ban, egy olyan pikáns sajttortát alkottak meg, amelynek fő összetevője a mocsári szörny. Az aligátorhús fogyasztása viszonylag elterjedt Louisiana-ban. Az aligátor-sajttorta pedig egy ízletes előétel, amelynek fő összetevői a sajt, az aligátor-kolbász és a garnélarák.

2 Keserű dinnye (Afrika / Ázsia)

Ha nem vágtunk keserű arcot a keserű dinnye elfogyasztása előtt, majd vágunk utána! A szemölcsökkel teli gyümölcs fő összetevője a momordicin, amely a keserű ízért felelős. Külünböző módszerekkel próbálják csökkenteni a gyümölcs nem éppen kellemes ízét, pl. sózzák vagy főzik. Pakisztánban például bárányt és fűszereket adnak hozzá. A gyümölcsnek mindazonáltal kedvező élettani hatásait is igazolták: többek között csökkenti a vércukor-szintet, de már a HIV elleni harcban is értek el vele sikereket.

3 Véres nyelv (Németország)

Elég étvágygerjesztő név egy szelet véres hús számára... egyébként meg egy finom hideg „felvágottról" van szó. Szarvasmarha nyelve és vére fűszerezve, főzve, hűtve, cipóban tálalva. Általában a jobb német csemege- vagy húsboltokban kapható. Hasonló jellegű finomság a kínai disznóvér-torta, amely olyan speciális fűszereket tartalmaz, mint pl. az ánizs.

4 Csirketérd (Kína)

A kínaiak és a japánok szeretik a csirke térdét. A japánok az ún. yakitori éttermekben fogyasztják szívesen a baromfi kis izületeit grillezve és füstösen. A kínaiak viszont a yum cha éttermekben eszik előszeretettel a csirketérdet fokhagymás bundában, olajban sütve, illatos halmokban szervírozva. Azt hihetnénk, hogy ez egy csontos, kemény valami, de valójában ropogós, nyúlós és húsos szövetek keverékéről van szó.

5 Haggis (Skócia)

A haggies nem a duda vége, és nem is a pelenka (mert az huggies), hanem valójában egy ehető, hagyományosan skót valami. A legendás csemege juhszívből, májból és tüdőből áll, amiket zabpehellyel darálnak és kevernek össze, majd hagymával és fűszerekkel ízesítik. A keveréket aztán beletöltik egy birkabendőbe, felforralják, és készen áll a szervírozásra. A skótok minden január 25-én megünneplik a híres skót költő, Robert Burns születésnapját, ahol meghallgatják az „Address to Haggies" című költeményt, majd egy jót csemegéznek a híres étekből.

A cikk a reklám után folytatódik

6 Élő homár (Ázsia)

Manapság sokan megszállottai a friss élelmiszereknek. Az ő figyelmükbe ajánljuk az élő homár-sashimit, amely olyannyira friss, hogy még mozog. A csemege élvezetéhez jelentősen hozzájárul az elkészítés sebessége: minél gyorsabb a szakács, annál élőbb az étel. Amint a homárt felbontották, kivájják a farok húsát, lehetőleg egy darabban, majd azonnal sashimi-adagokra vágják fel. A húst a saját farkára helyezik. A homár másik felét pedig jégre teszik, hogy a megmaradt motoros reflexeket fenntartsák. Így a homár még mozgolódik, s közben végignézi, ahogy elfogyasztják.

7 Natto (Japán)

Nyálkás, ragacsos, büdös és poshadt. A natto nem igazán tudja jól eladni magát, mint ételt. Lényegében szójáról van szó, amelyet 6 órán át párolnak, hogy „előállítsák" a bacillus subtilis natto-t. 24 órás fermentálás és egy hétnyi várakozás után nem mondható kifejezetten étvágygerjesztőnek az eredmény. Mindazonáltal fogyasztása számos egészségügyi előnyt nyújt, hiszen csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát, és a csontritkulás kezelésében is hatékony.

8 Tövises körte-kaktusz (Mexikó)

Ezeket a kaktuszokat, amelyek Amerika száraz, sivatagos vidékein gyakran előfordulnak, Mexikóban már emberemlékezet óta hasznos étel-alapanyagként tartják számon. A tüskék eltávolítása után a kaktusz párnáit rendkívül sokoldalúan hasznosítják: ehető nyersen, grillezve, főzve, rántva vagy akár fagylaltként. Egyébként sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és még a diabétesz kezelésében is hatásos lehet.

9 Witchetty hernyók (Ausztrália)

Ez az étek újabb bizonyítéka annak, hogy az élelmiszer megtalálható bárhol, ha az ember elég elszánt és hajlandó kövér, lédús, vonagló dolgokat enni. Az ausztráliai witchetty bokor gyökerei között találhatók ugyanis a harapásnyi méretű, kövér hernyók. Jó nyomon vagyunk, ha molylepkék levedlett bábmaradványait látjuk vagy egy csapat bennszülöttet, akik a gumifa körül ásnak. Fogyasszuk nyersen vagy forró hamuban sütve. Tele van proteinnel és az íze hasonló, mint a tojásnak vagy a csirkének.

10 Tehéntőgy (Olaszország)

Bámulatos, hogy a tehén minden részét fel lehet használni élelmiszerként. A tehén tőgyét általában addig hasznosítják, amíg tejet fejnek belőle, hacsak nem éppen egy toszkán tehénről van szó. Régen, a vágások alkalmával a gazdagok részesültek a jobb részekben, a szegényeknek pedig találékonynak kellett lenniük, hogy a maradékból ételt készítsenek. Így készült el a párolt és sült tehéntőgy, amelyet még a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.

forrás: utasbiztositas.hu

© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!