Ma Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
A+ A A-

Szellemek márpedig vannak! - képpel

Szellemek márpedig vannak! - képpelEgy kísértet egy halott személy (ritkábban állat) állítólagos megnyilvánulása. Az általános elképzelés szerint a kísértet az elhunyt személy testetlen szelleme vagy lelke, ami a Földön marad a halál után.

Némely hagyomány szerint a kísértet csak az illető személyiségének maradványa és nincs közvetlen kapcsolatban szellemmel vagy lélekkel. A világ valamennyi kultúrája hordoz kísértetekről szóló történeteket, de különböznek az elképzeléseik arról, hogy pontosan mik is ők és hogy mennyiben valóságosak vagy csak a képzelet szülöttei.

Kísértetekkel kapcsolatos hiedelmek

A kísértetek mérete és alakja megegyezik az élőlényekével, de "ezüstös", "homályos", "félig átlátszó", vagy "füstszerű". A parapszichológia az "anyagot", amiből a kísértetek vannak, "ektoplazmának" hívja. A kísérteteknek nincsen anyagi testük, mint az eleven embereknek, ehelyett asztráltestük van. Gyakran nem teszik magukat láthatóvá, hanem más módon érzékeltetik a jelenlétüket, mint például tárgyak mozgatása, hangok kiadása stb., amelyekre állítólag nincsen természetes magyarázat.

Állítólag át tudnak formálódni, emberi szemnek láthatatlanná, de a gépeket (például fényképezőgép, kamera) nem tudják becsapni. Az alábbiakban ilyen képeket és történeteket mutatunk be.

1. A Tulipán lépcsőház szelleme

1966-ban Ralph Hardy, nyugdíjazott lelkész szerette volna megörökíteni a  Nemzeti Tengerészeti Múzeum elegáns "Tulipán lépcsőházát" a londoni Greenwich-ben. Előhíváskor tűnt fel a korlátba kapaszkodó alak. Neves szakértők vették szemügyre a fényképet - még a híres Kodak cégtől is -, és egybehangzóan állították, hogy nem manipulált fotóval állunk szemben.

Érdekesség, hogy az épületben folyamatosan észlelnek "szellemtevékenységet" - egészen napjainkig. Egy alkalommal például két asszisztens  teázott, amikor egyikük arra lett figyelmes, hogy az ajtó magától becsukódik. "Láttam, amint egy nő krinolinos, fehér-szürke színű ruhában áthalad az erkélyen, majd akadálytalanul átjut a falon. Nem hittem a szememnek. Fázni kezdtem. Mindannyian kirohantunk, néztünk lefelé. Ekkor már kollégáim is érezték a csontig hatoló hideget."

Szellemek márpedig vannak!

2. Velük maradt...

Mrs. Mabel Chinnery édesanyja sírjához látogatott egy napon, 1959-ben. Fényképet akart készíteni a sírról. Kattintott néhányat a síremlék előtt, majd  egy hirtelen gondolattól indíttatva lefotózta az autóban ülő, egyedül várakozó férjét is.

Szellemek márpedig vannak!

Hogy mégsem volt a férfi egyedül, csak a kép előhívásakor derült ki: egy szemüveget viselő alak rajzolódott ki a hátsó ülésen. Az asszony meglepődve ismerte fel saját édesanyját a láthatatlan utas személyében. Ők is szakember segítségét kérték, aki állította: a kép nem lehet sem tükröződés, sem dupla expozíció eredménye.

3. A leégett ház szelleme

1995. november 19-én, Wem Town Hall-ban tombolt a tűz. Egész tömeg gyűlt össze, hogy tanúja legyen annak, amint az öreg, 1905-ben emelt épület a lángok martalékává válik. Tony O'Rahilly egyike volt azoknak, akik fényképen is megörökítették a sajnálatos eseményt. Részben átlátszó alak tűnt fel a képen az előhívás folyamán: egy kislányé, amint az ajtóban áll. Sem O'Rahilly, sem más lakos, sőt, a tűzoltók sem emlékeztek arra, hogy a kislányt a helyszínen látták volna. O'Rahilly elvitte a fényképet a Paranormális Jelenségeket Vizsgáló Tudományos Szövetséghez, ahol Dr. Vernon Harrison fotószakértő úgy nyilatkozott: mind a negatív, mind pedig a fotó eredeti, manipuláció kizárható.

Szellemek márpedig vannak!

De ki ez a kicsi lány? Wem, a csendes kis kereskedőváros szörnyű tűzvészt élt át a feljegyzések szerint 1677-ben. A lángok elpusztították a régi, fagerendákból állított házakat. Jane Churm - ahogy a legenda tartja -, véletlenül, gyertyájával meggyújtotta a ház zsupfedelét. Sokan hiszik, hogy az ő szelleme kísért azóta is.

A cikk a reklám után folytatódik

4. Nagypapa vigyázott nagymamára

Ezt a fotót Denise Russel készítette. "A hölgy a színes képen a nagymamám." - meséli. "Egyedül élt 94 éves koráig. Ezután nemsokkal elméje hanyatlani kezdett, és otthonba került a biztonsága érdekében. Az első hét végén pikniket tartottak a lakók és hozzátartozóik számára. Édesanyám és nővérem is ott voltak, fényképen megörökítették a kellemes pillanatokat.

Szellemek márpedig vannak!

A képen látható a felvétel időpontja: 1997.08.17. A nagymama mögött látható férfi a nagyapám, aki 1984.08.14-én, vasárnap hunyt el. Valahogy nem keltette fel a figyelmünket ez a fotó, egészen 2000. karácsonyáig (ekkor már a nagymama sem élt), amikor fényképek között böngésztünk családi körben. A húgom kiemelte ezt a képet, mert szeretett volna anyunak másolatot készíttetni róla. "Tudod, kire hasonlít ez a férfi a mama mögött?" - kérdezte. Amikor ránéztem, meg sem tudtam szólalni. Felismertem a nagyapámat.

5. Kapaszkodó szellem

Ezt az érdekes képet 2000. táján készítették Manillában, a Fülöp szigetek fővárosában. Két lány sétálni indult egy meleg éjszakán. Egyikük megkért egy arrafelé haladó járókelőt, hogy mobiltelefonjával készítsen róluk fotót.

Szellemek márpedig vannak!

Az eredmény fent látható: ismeretlen, félig átlátszó alak kapaszkodik a jobb oldalon álló lányba. Nem kizárható, hogy az alak a feldolgozó szoftver hibája okán került a képre, de ha nem, akkor ez egyike a legjobb szellemfotóknak.

6. Gyermekszellem

Mrs. Andrews  lánya sírjához látogatott Queensland temetőjébe, 1946-ban vagy 1947-ben. A lány, Joyce, egy évvel  korábban, 17 évesen halt meg. Mrs. Andrews semmi furcsát nem észlelt a fénykép készítésekor.  Amikor azonban az előhívásra került sor, igencsak meglepődött. A fotóról egy szellemgyermek nézett egyenesen a kamerába. Talán dupla expozíció idézhette elő ezt a látványt?

Szellemek márpedig vannak!

Mrs. Andrews állítja, nem tartózkodott a közelben kisgyermek. A gyermek nem hasonlít lányának gyermekkori képére sem.  Az Ausztráliai Paranormális Jelenségeket Kutató Intézet vizsgálódni kezdett az ügyben a 90-es évek végén. Nem messze Joyce sírjától két gyermek, két kislány nyugvóhelyét találták.

Kapcsolódó kifejezések: Szellem  kísértet 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!