Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Huba napja van. Holnap István napja lesz.
A+ A A-

Lassítja a csontok gyógyulását az alkoholfogyasztás

az_alkohol_lasstja_a_csontok_gygyulst.jpgEgy újabb tanulmány alapján levonható a következtetés, hogy az alkohol csonttömeg veszteséget okoz. Nagy kockázatnak teszi ki magát a rendszeresen alkoholt fogyasztó, ha eleséskor lábukat, vagy kezüket törik. Ráadásul az alkohol azt is megakadályozza, hogy a csont hamar összeforrjon.

Az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című orvosi lapban megjelent kutatásban leírtak szerint életünk során számos alkalommal újulnak meg csontjaink. Néhány sejt a szervezetben kiválasztja a "cserére érett darabokat", s helyükbe újakat épít. Egészséges emberek esetében ez kiegyensúlyozott folyamat, a csont nettó tömege nem változik. A túl sok alkoholt fogyasztó embereknél viszont ez elmozdulhat, mivel a csontok újratermelődése akadályozott.

Az alkohol által okozott csontritkulás eltér a nőknél fellépő posztmenopauzális hormonális változások okozta tünetektől is. Minél nagyobb mennyiségű az alkohol fogyasztás, annál több változás áll be a csontképző sejtekben. Többek között a csontvelőben található zsírsejtek száma is csökken.

Dr. Dennis Chakkalakal, a Nebraskai Egyetem (USA) kutatója, és a tanulmány szerzője elmondta, hogy a rendszeresen ivó embereknél, akiknek már törött el csontjuk, valószínűleg a teljes absztinencia segít csak hozzá a gyógyuláshoz.

Az alkoholfogyasztás a nők esetében ismert, hogy többféle veszéllyel jár. Most egy újabb vesszéllyel ismerkedhettünk meg.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alkohol  csontritkulás  csonttörés  lassú gyógyulás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!