Ma Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
A+ A A-

A könnyek felfedik titkaikat

A könnyek felfedik titkaikatAz nem nagy rejtély, hogy miért sírunk. Az azonban, hogy pontosan miből is áll a könny, egészen mostanáig ismeretlen volt még a tudósok számára is.  Az Ohio Állami Egyetem munkatársai legújabb kutatásuk alkalmával a könnyet - vagy ahogy a szakemberek említik könnyfilmet - vették alaposan szemügyre.

A könnyfilm három rétegre különíthető el, sorrendben egy belső mucosus, egy vizes és egy külső olajos (meibum) rétegre.  Ebben a legkülső rétegben találtak a kutatók egy teljesen új csoportba tartozó zsírsavakat.  Emellett egy olyan zsírsavat is azonosítottak, az oleamid-ot, melyet eddig nem tartottak a könny részének.

Minden egyes pislantáskor a legkülső, meibum réteg képződik újra, ami megakadályozza, hogy a középső vizes réteg elpárologjon. 'Bizonyos alkotóelemek hiánya egy sor különböző szemészeti problémát okozhat, köztük a száraz szemet is. Az oleamid és a hozzá hasonló zsírsavak mennyiségének változása közrejátszhat a tünetek kialakulásában' - mondta Dr. Kelly Nichols, a kutatócsoport vezetője.

A kutatók egészséges önkéntesek Meibom-mirigyei (apró szőlőfürt-szerû mirigyek a szemhéjak széle mentén) által termelt folyadékot, a meibumot gyûjtötték össze vékony csövekbe és tömeg és töltés szerint szétválasztották a mintában található egyes zsírsavakat. Bár több szóba jövő vizsgálat is létezik, a kutatók úgy vélik, hogy ez a leginkább megfelelő erre a célra érzékenysége miatt.


Az oleamidot legelőször az agyban találták meg, ahol feladata az elalvás elősegítése. 'A vizsgálatunk eredményei közelebb vihetnek minket a lipidek testen belül betöltött különböző szerepére. Azt azonban még most sem tudjuk, hogy pontosan milyen szerepet tölt be az oleamid a könnyfilmben' - mondta Dr. Nichols.

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy tisztázzák az oleamid szerepét a sejtek közötti jelátvitelben, valamint lehetséges szerepét a száraz szem betegség kialakulásában. 'A száraz szem tulajdonképpen azokat a kóros folyamatokat csoportosítja, melyek irritálják a szemet. Nem mindenki reagál egyformán ugyanarra a kezelésre, és ehhez köze lehet az oleamidnak is. Ha igazolódik, hogy a különböző szemirritációt okozó esetekben eltérő az oleamid szintje, akkor ennek alapján eltérő kezelési módokat lehetne alkalmazni a gyógyítás során' - vélekedett Dr. Nichols.

Kapcsolódó kifejezések: könny  könnyfilm  oleamid 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!