Ma Boglárka napja van. Holnap Lehel napja lesz.
A+ A A-

Nem szabad elhanyagolni a rendszeres tüdőszűrést

Nem szabad elhanyagolni a rendszeres tüdőszűréstA világon évente 8 millió új tbc-s beteget fedeznek fel, a kórban évente hárommillióan halnak bele.  Magyarországon már nem népbetegség a tüdővész, de a szakemberek szerint változatlanul fontos, hogy mindenki elmenjen tüdőszûrésre.   A jelenlegi szabályozás szerint a megyei tiszti főorvos dönti el, hogy az adott térségben kötelező-e a tüdőszûrés avagy sem.

Az egészségügyi határ 25 ezrelék. Ha ennél több tbc-s beteget regisztrálnak, akkor az egész népességet vizsgálni kell - mondta a Magyar Rádiónak Tehenes Sándor Zala megyei pulmonológus főorvos. Zalában például változatlanul kötelező a tüdőszûrés.
A szakember azt mondja, résen kell lenni. Nem szabad elhanyagolni a rendszeres tüdőszûrést, mert a legbiztonságosabbnak látszó területeken is bekövetkezhet a baj.

Vas megyében például az elmúlt két évben drámaian emelkedett a tbc-s betegek száma. Ugyanakkor erre a kórra megfelelő és hatékony gyógyszerek vannak, amelyekkel a betegek 98 százaléka meggyógyítható. A daganatos elváltozások ellen azonban csak a megelőzés jelenthet igazán orvosságot.

- A tüdőrák megbetegedés és halálozás sajnos meredeken emelkedik még továbbra is Magyarországon, a dohányzási szokások sajnos nem lanyhulnak, hanem a fogyasztás egyre nő. Én úgy gondolom, hogy ezért alapvetőn fontos a tüdőszûrés, és ezt fenn kell tartani.

DiabFórum magazin

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések:   TBC  tüdőszűrés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!