Ma Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
A+ A A-

Cukormorzsák 1.

Cukormorzsák 1.A néger és spanyol populációk körében gyakrabban alakul ki inzulinrezisztencia. Egy dél-kaliforniai egyetem kutatásai szerint, a 2-es típusú diabétesszel szorosan összefüggő inzulinrezisztencia gyakrabban fordul elő bizonyos populációkban. Igen veszélyeztettettek a néger és spanyol emberek. A tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy más mechanizmusok felelősek a folyamatért a két különböző, néger illetve spanyol népcsoportokban.

Az inzulinrezisztencia lényege, hogy a szervezet egyre kevésbé reagál a hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt inzulin hormonra, ezért a hasnyálmirigy egyre több és több inzulint termel, hogy képes legyen a vércukor szintet csökkenteni. Ennek ellenére lassan már nem termelődik elég inzulin, a vérben magasra nő a glükóz szintje és kialakul a 2-es típusú diabétesz. Megállapították, hogy ez a fajta "felnőttkori" cukorbetegség nem csupán a felnőtteknél, hanem gyermekeknél, tizenéveseknél is kialakulhat, különösen a fent említett populációkban.

A spanyol gyermekek esetében a szervezet egyre nagyobb mennyiségű inzulint keringetett a véráramba, mert egyre több és több inzulint termelt és ürített a hasnyálmirigy. Ezzel szemben a néger gyermekek esetében a vérben azért nőtt meg az inzulin szint, mert a máj egyre kevesebb inzulint vett fel a vérből.

A felfedezés jelentősége, hogy rámutat arra, magas vércukor és inzulinszint különféle hatásokra jöhet létre, ezáltal a kezelés is eltérő megközelítéseket igényel. Bizonyítja, hogy számos úton alakulhat ki cukorbetegség, és nem feltétlen az inzulin termelés fokozása jelenti a gyógymódot. (Diabetes News)

Pramlintide

Teljes néven: Adis Comments Pramlintide [AC137, AC0137, Symlin trade mark, Tripro-Amylin]. Egy új, III. kipróbálási (klinikai) fázisban lévő gyógyszer, az Amylin Pharmatheuticals, a Johnson and Johnson és a Glaxo fejlesztése. E szintetikus humán amylin analóg előnye a természetes változattal szemben, hogy bizonyos aminosavcsereékenk köszönhetően nem képez aggregátumot. A szer hatékonyan gátolja a cukorbetegeknél a vércukorszint ingadozásait (a hirtelen csökkenést és emelkedést), ezáltal hátráltatja a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását. Jó terápiás módszernek ígérkezik mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabétesz kezelésére. (PubMed)

Álom volt csupán az inzulint termelő őssejt?

A bejelentés, hogy emryonális eredetű őssejteket sikerült átalakítani inzulintermelő béta sejtekké nagy áttörést jelentet a diabétesz kutatásban. Hogy a siker valódi volt-e megdőlni látszik.

Az őssejteket laboratóriumi körülmények között egy inzulintartalmú tápoldatban (mert az inzulin segíti a sejtnövekedést) tartják fenn, amelyből a sejtek képesek felvenni az inzulint. A Harvard egyetem kutatói kipróbáltak egy inzulinmentes tápoldatot, de az azon fenntartott őssejtek már nem "termeltek" inzulint, bizonyítva, az őssejtek csupán a tápoldatból felvett inzulint pumpálták ki magukból a korábbi kísérletek során. Saját maguk nem, vagy csak kis mértékben voltak képesek inzulintermelésre. A remény azonban nem veszett el, a kutatások megváltoztatott körülmények között tovább folynak. (Diabetes Daily News)

Metformin

A metformin ismert szer, amit felnőttkori, 2-es típusú diabéteszkezelésére használnak. Kanadai kutatók megállapították, hogy metformin kezeléssel kombinálva az inzulinterápiát, nagymértékben csökkenthető az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek inzulinigénye, kevésbé alakul ki az inzulin-rezisztencia. Jóllehet az eredmények még további megerősítésre várnak, a komplikációk megakadályozására és a cukorbetegség kezelésére újabb lehetőséget kínál e kombinált terápia. (Diabetes Daily News)

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: diabétesz  inzulin  inzulin-rezisztencia  metformin  pramlintide  őssejt 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!