Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Emília napja van. Holnap Illés napja lesz.
A+ A A-

Elkészült az egér genetikai kódja

mouse_big.jpgNemzetközi együttműködésben, 95%-ban elkészült a laboratóriumi kísérletekben használt egerek genetikai kódja, a teljes kód megfejtése 2-3 éven belül várható.

Az ember és az egér genetikailag igen közeli rokonságban állnak, annak ellenére, hogy közös ősük még akkor élt, amikor mintegy 75 millió éve a Földön dinoszauruszok szaladgáltak.

Az egér génjei közül 99%-nak megtalálható az emberben a megfelelője, köztük a cukorbetegség, a rákos megbetegedésekre való hajlam, a magas vérnyomás, az elhízás, vagy éppen az egérfarok kialakulásáért felelős gének emberi változati is. Éppen ezért a két faj genetikai összehasonlítása nagyon fontos szerepet játszik a gyógyászatban is, lehetővé teszi, hogy az alapvetően fontos területeket azonosítani tudják a sokkal nagyobb emberi genetikai készleten belül, valamint a különbségek lehetővé teszik a szabályozásban résztvevő részletek azonosítását. Természetesen egy-egy gén azonosítása nem jelenti feltétlenül feladatának, szerepének azonnali megismerését is, de közelebb visz egy-egy lépéssel a megoldáshoz, segíti az evolúciós folyamatok megértését.

Folyamatban van az ember közelebbi rokonainak, a patkánynak, a tehénnek és a csimpánznak a genetikai térképezése is. A teljes emberi genetikai állomány térképe a számítások szerint 2003 áprilisára készülhet el. (Yahoo-News - Science AP)

Kapcsolódó kifejezések: egér  genetika  gén  hajlam  kód 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!