Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

Asztma ellen szüljön fiút!

Asztma ellen szüljön fiút!Érdekes megfigyelést közöltek nemrégiben a Yale Egyetem tudósai. Kutatásaik szerint ugyanis egy lány baba jobban megviseli a terhes, asztmás édesanya szervezetét, mint egy kisfiú. A kutatók 702 nőnek vizsgálták meg a tüdőfunkcióját a terhessége alatt. Eredményeik azt mutatták, hogy az asztmás nők állapotát a terhesség a 30. hétig rontja, utána kisebb javulás következik be.

Érdekes megfigyelés volt azonban, hogy a fiúgyermeket hordó nők tünetei mintegy 10 százalékkal enyhébbek voltak, mint a lánygyermeket váró édesanyáké.

"Ez a nemi különbség fontos ok lehet a tünetek súlyosságában, de emellett értékelni kell azt is, hogy megfelelően kezelik-e a beteget vagy esetleg a nő dohányos-e" - nyilatkozta a kutatás vezetője.

A nemi különbségek mögött a kutatók amúgy a fiú magzatok tesztoszteron hormonját sejtik, ami segít a légutak elernyedésében, illetve a lány magzatok esetleg olyan anyagot bocsáthatnak ki, ami súlyosbítja a gyulladásos folyamatokat. Az egyelőre feltételezéseken álló teóriákat a tudósok további vizsgálatokkal akarják igazolni.

DiabFórum magazin

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: asztma  fiú  funkció  szül  tüdő 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!