Ma Janka és Zsanett napja van. Holnap Angéla és Petronella napja lesz.
A+ A A-

A strandon dohányozni tilos!

no smoking ap 110803Egy provence-i kisváros földközi-tengeri partszakasza lett Franciaország első dohányzásmentes strandja, amely igen hamar óriási népszerűségre tett szert a füstmentes napozásra vágyó strandolók körében.

Megnyílt Franciaország első dohányzásmentes strandja

A dél-franciaországi La Ciotat nevű apró kikötőváros 13 kilométer hosszan futó Lumiere strandjának egy partszakaszán a nyár eleje óta óriási felirat figyelmezteti a strandolókat arra, hogy dohányzásmentes területre érkeztek.

„Nem akadályozzuk a dohányosokat a szabad mozgásban, csupán szeretnénk megőrizni ezt a területet a nem dohányzók számára, hogy az ide látogató édesanyák és gyerekeik, ne cigarettacsikkekből, hanem homokból tudjanak várat építeni” – mondta a füstmentes strand ötletével előrukkoló Noel Collura, a város környezetvédelméért felelős illetékese, aki maga is meglepődött a kezdeményezés népszerűségén.

A cikk a reklám után folytatódik

A mindössze 34 ezer fős kisváros lakossága a nyarak során mintegy háromszorosára duzzad a Franciaország különböző szegleteiből érkező vakációzóknak és a szomszédból átruccanó marseille-ieknek köszönhetően. Az Ifop közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint a franciák háromnegyede támogatja a dohányzásmentes strandok ötletét.

A cigaretták teljes kitiltására a korábbi szelídebb, de hatástalannak bizonyuló lépések után került sor. „Éveken át osztogattunk hamutálakat a strand területén és szórólapokon hívtuk fel az emberek figyelmét arra, hogy ne dobálják szanaszét a csikkjeiket, de minden hiába volt" – idézte környezetvédelmi illetékest a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.


A helyi rendőrség, amely már a tiltás előtt is járőrözött a partszakaszon, most 35 eurós (9500 forint) pénzbírsággal büntetheti azt, aki cigarettára gyújt a strandon.


MTI

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!