Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Fábián és Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.
A+ A A-

9/11 pora és füstje még évekkel később is fejfájást okoz

9/11 pora és füstje még évekkel később is fejfájást okozEgy szerdán közzétett tanulmány szerint a Világkereskedelmi Központ ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás rombolásából származó por és füst még hosszú évekkel később is okozhat fejfájást.

„Tudjuk, hogy sok embernek fájt a feje, akik közvetlenül 9/11 után a Világkereskedelmi Központ körül dolgoztak vagy laktak, de ez az első olyan tanulmány, amely több évvel az esemény után vizsgálja a fejfájásokat” – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Sara Crystal, a New York-i Orvostudományi Egyetem kutatója.

A kutatás során 765 olyan személyt vizsgáltak, akik a Bellevue Kórház Világkereskedelmi Központ Környezeti Egészségügyi Központba jelentkeztek be, és akiknek a 2001-es terrortámadás előtt nem voltak fejfájásaik. A résztvevők körülbelül 55 százaléka arról számolt be, hogy ki volt téve a Világkereskedelmi Központ összeomlásából származó porfelhőnek.

A cikk a reklám után folytatódik

 

Az alanyok azt állították, hogy tapasztaltak fejfájást a vizsgálat kezdetét megelőző négy hétben, és a kezdeti porfelhőt belélegzők valamivel nagyobb valószínűséggel számoltak be fejfájásokról, mint azok, akik nem voltak kitéve a pornak. A fejfájásokat panaszoló személyek nagyobb valószínűséggel számoltak be testmozgás közben fellépő zihálásról és légszomjról, valamint orrfolyásról vagy orrdugulásról, és reflux betegségről a terrortámadás után.

„További kutatásokra lesz szükség a Világkereskedelmi Központ összeomlásakor keletkezett por és gázok behatásának esetleges hosszú távú hatásairól” – mondta Crystal. „Újabb kutatások szükségesek annak megértéséhez is, hogy milyen összefüggés van a fejfájások, más testi tünetek és az elmegyógyászati kérdések között.”

A tanulmányt teljes terjedelemében az Amerikai Neurológusok Akadémiájának áprilisi éves ülésén teszik közzé Torontóban.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Kapcsolódó kifejezések: 9/11  fejfájás  füst  por 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!