Ma Vince napja van. Holnap Vilmos és Bíborka napja lesz.
A+ A A-

Etikátlan volt a védőoltást és az autizmust összefüggésbe állító brit orvos

Etikátlan volt a védőoltást és az autizmust összefüggésbe állító brit orvosAz orvosi felügyeleti szerv csütörtöki döntése szerint etikátlanul végezte kutatásait az a brit orvos, aki nagy port kavart azzal a bejelentésével, hogy az egyik gyermekkori védőoltás összefüggésbe hozható az autizmus kialakulásával.

Dr. Andrew Wakefield a Lancet orvosi szaklapban 1998-ban publikált tanulmányában azt állította, hogy összefüggés lehet a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő (MMR) elleni oltás és az autizmus között. A felvetés megrémítette a szülőket, és jelentősen csökkent a védőoltásban részesülő gyermekek száma. Az elmélet tudományos körökben is heves vitákat robbantott ki.

Az injekció beadatásának aránya még most, egy évtizeddel a vita után is magán viseli az ellentmondás nyomait.
Csütörtöki ítéletében a brit orvosi kamara, a General Medical Council etikátlan kutatási módszerek alkalmazásával vádolta Wakefieldet, és azt állította, hogy kísérletei során „érzéketlenül semmibe vette” a gyermekeket. Egyik példaként azt hozta fel a kamara, hogy a kutató saját fia születésnapi ünnepségén vett vérmintákat a meghívott gyerekektől öt font fizetségért.

A cikk a reklám után folytatódik

A kamara ezen kívül azért is bírálta Wakefieldet, hogy félrevezető, tisztességtelen és felelőtlen módon mutatta be a gyermekekről készített 1998-as tanulmányát.

„Annak ellenére, hogy ő nem tartja etikátlannak a vérminták ilyen módon történő beszerzését, a kamara mégis etikátlannak ítéli ezt a tettet, és úgy véli, nem rendelkezett etikai jóváhagyással egy ilyen vállalkozáshoz” – nyilatkozta Dr. Surendra Kumar, a kamara fegyelmi bizottságának elnöke.

A testület szerint a kutató a vérvételt nem megfelelő társadalmi környezetben végezte, és érzéketlenül semmibe vette azt a kellemetlenséget és fájdalmat, amit a gyermekek nyilvánvalóan elszenvedhettek. „Visszaélt a gyakorló orvosok által élvezett bizalmi helyzettel” – áll a kamara ítéletében.

Wakefield, aki a szóban forgó kutatás idején Londonban dolgozott, ma már azonban az Egyesült Államokban él, azt nyilatkozta, hogy rendkívül csalódott a döntés miatt, az ellene felhozott vádak pedig teljességgel alaptalanok és igazságtalanok.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress - kép: JANE MINGAY

Kapcsolódó cikk(ek):

Kapcsolódó kifejezések: MMR oltás  autizmus  kanyaró  mumpsz  rózsahimlő  védőoltás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!