Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

USA: eddig 16 ezer halott és 80 millió H1N1-fertőzés

USA: eddig 16 ezer halott és 80 millió H1N1-fertőzésAz Egyesült Államokban 16 ezer embert ölt meg az új típusú influenza, a fertőzések száma elérte a 80 milliót - közölte a szövetségi Betegségmegelőzési Központ (CDC) pénteken.

Eddig 16 ezer halott és 80 millió H1N1-fertőzés az Egyesült Államokban

A H1N1-vírus tavaly áprilisi azonosítása óta 360 ezren kerültek kórházba. Eddig 61 millióan kaptak ellenanyagot (ez a népesség 20,3 százaléka), a magas kockázatú csoportok 90 százalékát viszont nem oltották be. A 300 milliós Egyesült Államokban 130 millió dózis vakcinát állítottak elő, miközben 160 millióra tehető az oltásban elsőbbséget élvező, veszélyeztetettebb emberek száma.

A CDC megerősítette, hogy a járvány visszaszorulóban van, ám a korábbiakhoz hasonlóan ismét felhívta a figyelmet: a vírus még mindig nagyok sok államban jelen van, és rendkívül szeszélyes, visszatérhet vagy mutálódhat.

Az eddigi adatok szerint az Amerikában sertésinfluenzaként is emlegetett új vírus ugyan nem szedett több áldozatot, mint a hagyományos influenzák, de több a fiatalabb áldozat. Míg a hagyományos vírusok esetén a halottak 90 százaléka 65 évesnél idősebb ember, addig a H1N1 90 százalékban ennél sokkal fiatalabbakat betegít meg súlyosan vagy öl meg. Eddig 1730 gyerek halt meg az új vírus miatt.

A cikk a reklám után folytatódik

 

Továbbra is küzdenek a hatóságok

Az egészségügyi hatóságok korábban hónapokon át azért harcoltak, hogy a gyártók időben elkészítsék a szükséges vakcinamennyiséget, most viszont - az oltóanyag késése után és a járvány csillapodásával - azért küzdenek, hogy a veszélyeztetettek megkapják az oltást.

A felmérések szerint a lakosság jelentős része fenntartásokkal viseltetik az oltás iránt és nem kér injekciót. Eddig nagyjából a gyerekek 29,4 százalékát oltották be, egy másik veszélyeztetett csoport, a terhes nők esetében 38 százalék a beoltottsági arány. Az egészségügyi dolgozóknak csak a 22 százaléka kapta meg az elleninjekciót, jóllehet ők nagyobb eséllyel kapják meg és adják tovább a fertőzést.

(MTI)

Kapcsolódó kifejezések: H1N1  H1N1 vírus  sertésinfluenza  védőoltás  új influenza 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!