Ma Árpád napja van. Holnap Hugó napja lesz.
A+ A A-

Megdöbbentő! Minden 6 amerikai elkapta a H1N1-et

Megdöbbentő! Minden 6 amerikai elkapta a H1N1-etAz új influenza mintegy 50 millió amerikait betegíthetett meg eddig, és tízezer haláleset történt az illetékes járványügyi hatóság (CDC) adatai szerint. A jelentés az első nagy összesítés a járvány áprilisi kitörésétől november közepéig tartó időszakra.

Már minden hatodik amerikai elkaphatta már a H1N1-et

Az új adatok jelentős eltérést mutatnak a korábbi becslésekhez képest, hiszen október közepéig 22 millióra becsülték a megfertőződöttek és négyezerre a halálesetek számát.

A növekedés túlnyomó része az október eleje óta történt megbetegedéseknek tudható be, amikor a járvány második hulláma tetőzött az Egyesült Államokban - mondta Thomas Friede, a CDC igazgatója.

A vizsgált időszakban közel 200 ezer embert ápoltak kórházban új influenza miatt, a szakemberek szerint ez nagyjából megegyezik a szezonális influenza miatt más években a járvány teljes idején kórházba kerülők számával.

A H1N1 miatti halálesetek több mint háromnegyede a 18 és 64 év közötti korosztályban fordult elő

A most közzétett CDC-jelentés magában foglalja 100 haláleset részletes elemzését is. E szerint az elhunytak 80 százaléka 20 és 59 év között volt, 45 százalékuk pedig elhízott volt.

Mivel az új influenzás fertőzés gyakran igen enyhe tünetekkel jár, a járványügyi hatóság becslése valójában intervallumot ad meg az esetszámra: eszerint valahol 34 és 67 millió között lehet a megfertőződött amerikaiak száma.

Az influenza bármilyen típusa miatti betegszámot és a halálesetek arányát nehéz megbecsülni, ám a hosszabb távú elemzések szerint a szezonális influenza átlagosan 36 ezer embert halálát okozza évente. Az emberek egy részének halálát valójában nem az influenza, hanem más alapbetegség idézi elő, amelyet azonban nehéz pontosan elkülöníteni.

Szezonális influenzával az amerikaiak 5-20 százaléka betegszik meg évente.

(MTI)

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!