Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.
A+ A A-

H1N1: a halálozással a vírusmutációk is terjednek

H1N1: a halálozással a vírusmutációk is terjednekA francia egészségügyi szervek szerint Európában terjednek a sertésinfluenza vírus mutációi, miközben az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint egy hét alatt ezer fővel emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma.

A halálozás emelkedésével párhuzamosan a vírusmutációk is terjednek

Két beteg, akik a nemrégiben Norvégiában is kimutatott mutációval fertőződtek, életüket vesztették Franciaországban – áll a járványügyi központ (InVS) közleményében.

„E mutáció következtében a vírus hatékonyabban képes támadni a légutakat, és különösen a tüdőszövetet. Az egyik beteg esetében ezt a mutációt egy másik mutáció is kísérte, amely ellenáll oseltamivir hatóanyagnak”. Az oseltamivir a H1N1 elleni legfőbb fegyver, a Tamiflu nevű gyógyszer hatóanyaga.

Az eset az első gyógyszerrezisztens vírustörzs Franciaországban az eddig elemzett 1200 törzs közül. Az InVS hozzátette, hogy ez „nem kérdőjelezi meg a jelenleg rendelkezésre álló oltóanyagok hatékonyságát”. A két beteg nem állt kapcsolatban egymással, és két távoli francia városban került kórházba.

A WHO pénteken bejelentette, hogy az A(H1N1) influenza áprilisi felbukkanása óta a járvány halálos áldozatainak száma elérte a 7826 főt. Az ENSZ egészségügyi szervének legfrissebb adatai alapján a halálozás az amerikai régióban növekedett a legnagyobb mértékben, ahol a múlt heti 4806 főről 5360 főre emelkedett az áldozatok száma. Százalékos arányban azonban Európában is jelentős emelkedésnek lehettünk tanúi, ahol legalább 650 halálos áldozatot regisztráltak. Ez 300 fős, vagyis 85 százalékos növekedést jelent a múlt heti adatokhoz képest.

A cikk a reklám után folytatódik

 

A WHO vizsgálja a mutációról szóló jelentéseket

A WHO csütörtökön bejelentette, megvizsgálja a vírus mutációjáról szóló jelentéseket, miután fél tucat országban jegyeztek fel ilyen eseteket. „Az a kérdés, hogy ezek a mutációk arra utalnak, hogy egy alapvető változás következik be minden vírusban a világon, és hogy a súlyosság tekintetében rosszabbodik-e a helyzet” – nyilatkozta Keiji Fukuda, a WHO pándémiás influenza szakértője. „Jelenleg az a válasz, hogy nem tudjuk biztosan” – tette hozzá a kínai, japán, norvég, ukrán és egyesült államokbeli jelentésekre alapozva. Azt is megjegyezte azonban, hogy a mutáció gyakori jelenség az influenzavírusok esetében, és ha minden változást jelentenének a világon, olyan lenne, mintha az időjárásváltozásokról tennének jelentést.

„Amikor a mutációkról szóló jelentéseket vizsgáljuk, megpróbáljuk azonosítani, vajon ezek a mutációk a klinikai helyzet bármilyen változását eredményezik-e – súlyosabb, vagy kevésbé súlyos betegséget okoznak? Azt is megpróbáljuk eldönteni, hogy ezek a vírusok növekednek-e világszerte, mivel ez a járványügy változását jelezné” – tette hozzá.

Kína csütörtökön bejelentette, nyolc állampolgárban mutatták ki a H1N1 vírus mutálódott formáit, Norvégiában pedig egy ilyen esetet jelentettek. Fukuda azt is elmondta, az ENSZ egészségügyi szerve a Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban regisztrált Tamiflu-rezisztens eseteket is vizsgálja, de ez azokat érinti, akiket már kezeltek más betegségekkel, illetve akiknek valamilyen alapbetegségük van. A WHO ezért fenntartja azt az álláspontját, hogy a Tamiflu továbbra is hatékony kezelés az új influenza ellen, de ébereknek kell lennünk ezekkel a nagyon fogékony emberekkel kapcsolatban.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Kapcsolódó kifejezések: H1N1 mutáció  H1N1 vírzs  vírusmutáció  új influenza 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!