Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.
A+ A A-

Nehéz innen megérteni: a kanadai orvosok KEVESEBB bért követelnek

orvos stethoscope2Nem akarnak fizetésemelést az orvosok, inkább visszaforgatnák a pénzt az egészségügyi rendszerbe.

Quebecben több száz orvos tiltakozik a fizetése megemelése ellen azt állítva, hogy már így is elég sokat keres. Több mint hétszázan írták már alá azt az online petíciót, amelyben ezt követelik. Az orvosok azt mondják, nem tudják jó lelkiismerettel elfogadni a fizetésemelést, amikor másoknak, például a nővéreknek vagy az adminisztrátoroknak, nehéz körülmények között kell dolgozniuk a szakmájukban, és miközben a betegek sem jutnak hozzá a szükséges szolgáltatásokhoz az elmúlt évek költségcsökkentései miatt - írja a hvg.hu.

A nővérek szakszervezete az elmúlt hónapokban jelezte, hogy munkaerőhiány van, és törvényben kellene szabályozni, hogy hány beteg juthat egy ápolóra. A helyzet komolyságát tudatosította egy virális Facebook-poszt is, amelyben egy könnyes szemű nővér írta le, mennyire fáradt az éjszakai műszak után, mivel egyedül kellett hetven betegről gondoskodnia. Több tízezren megosztották a bejegyzését.

Quebecben februárban született megegyezés arról, hogy a tartomány mintegy tízezer orvosának 1,4 százalékkal megemelik a fizetését. Quebecben már így is elég magas az orvosok fizetése: évi 400 ezer dollárt vihetnek haza, míg a szomszédos Ontarióban csak 367 ezret.

Az orvosok most azt kérik, hogy az egészségügyi forrásokat úgy osszák szét, hogy az az emberek egészségét és a betegek szükségleteit szolgálja. A fizetésemelésükre szánt összeget ezért szeretnék visszaforgatni a rendszerbe.

 

Kapcsolódó kifejezések: Kanada  egészségügi bérfejlesztés  kanadai orvosok 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!