Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Zikaláz - Baktériummal beoltott szúnyogokkal állítják meg?

Zika virusA zikaláz és a dengue-láz terjedését is meg lehet gátolni azzal az új módszerrel, amelyet Vietnamban alkalmaztak tudósok: a Wolbachia nemzetségbe tartozó baktériummal oltották be a zikalázat terjesztő egyiptomi csípőszúnyogok lárváit.

A vietnami egészségügyi hatóságok hétfői jelentése szerint a Wolbachia-baktérium képes blokkolni a zika vírust, és megakadályozni, hogy a baktériummal fertőzött egyiptomi csípőszúnyog csípésével a vírus emberre terjedjen tovább. Leginkább az egyiptomi csípőszúnyogok a felelősek a dengue-láz és a zika vírus terjesztéséért. Ezekben a szúnyogokban azonban a természetben nem fordul elő a Wolbachia-baktérium.

A vietnami Thnanhnien hírportál szerint vietnami tudósok először 2013 áprilisában szállítottak az ország középső részébe, a Tri Nguyen-szigetre nyolcezer szúnyoglárvát, amelyeket előzőleg Wolbachia-baktériummal oltottak be. A lárvákat nyolcszáz családnak adták át további tenyésztésre. Három hónap után a sziget egyiptomi csípőszúnyog-állományának 70-80 százaléka már hordozta a baktériumot - mondta el a vietnami higiéniai és járványügyi intézet igazgatóhelyettese, Tran Nhu Duong.

Az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette zika vírus felnőtteknél enyhe lefolyású betegséget okoz, a várandós nők magzatainál viszont kisfejűséget idézhet elő, végérvényesen azonban még nem bizonyították ezt az összefüggést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén nyilvánította nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek a zikaláz kitörését.

MTI

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!