Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Zika vírus - globális egészségügyi vészhelyzet

zika koros kisfejusegAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) által hétfő este a zika vírus miatt kihirdetett globális egészségügyi vészhelyzet elsősorban összehangolt nemzetközi intézkedéssorozatot jelent a vírus terjedésének mérséklésére - mondta a szervezet magyarországi irodavezetője az M1 aktuális csatorna műsorában.

Zikaláz - WHO: a globális egészségügyi vészhelyzet lényege az összehangolt intézkedés

Pusztai Zsófia elmondta: az ilyen vészhelyzet elrendelésekor operatív forgatókönyvet állítanak fel, elkülönítenek költségvetési forrásokat, fejlesztik a járványügyi védelmet és megelőző lépéseket tesznek.

Példaként említette, hogy a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog szaporodásához szükséges körülményeket igyekeznek megszüntetni, illetve környezetbarát szúnyogirtásokat végeznek, annál is inkább, mert egyelőre csak a szúnyogok terjesztik a vírust, az emberről emberre nem terjed.

A vészhelyzet elrendelését indokolhatja, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre sem célzott kezelés, sem pedig vakcina a megelőzéshez, viszont már 22 országban jelent meg a vírus - ismertette a szakértő.
Hozzátette: Európában sem a jelenlegi téli időjárás, sem az éghajlat nem kedvez a meleg, párás időt kedvelő egyiptomi csípőszúnyognak, ezért a kontinensen nem kell tartani a vírus terjedésétől.

MTI

Kapcsolódó kifejezések: WHO  kóros kisfejűség  mikrokefália  zika vírus 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!