Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.
A+ A A-

MERS-járvány - Fertőzés gyanú Csehországban

novelcoronavirus2 456pxMERS (Middle East Respiratory Syndrome) koronavírus-fertőzés gyanúja miatt a prágai Na Bulovce kórházba szállítottak egy cseh állampolgárt - közölte Svatopluk Nemecek cseh egészségügyi miniszter kedden Prágában rendkívüli sajtótájékoztatón.

Csehországban most először észlelték valakin a járványos betegség tüneteit. A 25 éves férfin, aki május második felében turistautat tett Dél-Koreában, már elvégezték az első előzetes teszteket, amelyek eredménye legkésőbb szerdán délelőtt lesz ismeretes. A férfi május 30-án tért vissza Csehországba, és miután észlelte magán a fertőzésre jellemző tüneteket, maga jelentkezett az orvosoknál, és kérte kivizsgálását.

A miniszter hangsúlyozta, hogy egyelőre csak a fertőzés gyanújáról van szó. "A helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk. Minden szükséges biztonsági intézkedést megtettünk" - mutatott rá Nemecek. Hozzátette, hogy a cseh repülőtereken egyelőre nem foganatosítanak újabb biztonsági intézkedéseket. "A további eljárás a tesztek eredményétől függ" - mondta a miniszter.

Csehországban ez az első eset, hogy valakin a járványos betegség tüneteit észlelték. Szlovákiában a múlt hét végén szállítottak kórházba egy dél-koreai férfit ezzel a gyanúval, de a fertőzés nem igazolódott be.

A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A betegek halálozási aránya magas, több mint 40 százalékos. A kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód.

Dél-Koreában az elmúlt hetekben kitört járványnak a legfrissebb közlések szerint 19 halálos áldozata van, míg a megbetegedettek száma 154.

MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: MERS  SARS  koronavírus-fertőzés 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!