Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Kolera fertőz Kubában

Külföldi sajtóértesülések szerint legalább két ember halt meg kolerában, több mint száz pedig kórházba került Kubában, a keleti Granma tartományban. A kubai kormány teljes hírzárlatot tart fenn.

A cubaencuentro.com című, madridi székhelyű hírportál és az el Nuevo Herald című, miami székhelyű napilap az Hablemos Press nevű független kubai hírügynökség beszámolójára hivatkozva azt írta, hogy Manzanillo város kórháza a héten megtelt kolerás betegekkel, még a folyosókon is fekszenek. A kórházat karantén alá vették, rendőrök és állambiztonsági ügynökök őrzik.


A baktérium által előidézett, rendkívül fertőző kolera nagyon erős hasmenést és hányást okoz, ami megfelelő kezelés hiányában néhány órán belül akár halálhoz is vezethet. Kezdeti stádiumában könnyen kezelhető: a kiszáradt betegeket rehidratáló folyadékkal kell itatni.

A kubai kormány némaságba burkolózott, a lakosságot egyáltalán nem tájékoztatták a betegség felbukkanásáról. A helyzet azonban meglehetősen súlyos, a manzanillói kórház kifogyott a kezeléshez szükséges gyógyszerekből, így segítséget kellett kérnie.


A cikk a reklám után folytatódik

A kolera felbukkanása meglepetést okozott a helyiek és a megkérdezett amerikai szakértők körében is, mert a karibi szigetországban régóta nem történt ilyen megbetegedés. Az egyik feltételezés szerint a Haitin dolgozó kubai önkéntesek és orvosok hurcolhatták be a kórokozót. Nemrégiben tért vissza Kubába egy 119 fős egészségügyi csapat, amely Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben nyújtott segítséget a helyieknek.


Haitit 2010 elején letarolta egy hatalmas földrengés. A katasztrófa rettenetes körülményeket teremtett, több fertőző betegség, köztük a kolera megtizedelte a túlélőket. Hivatalos becslések szerint kolerában és annak szövődményeiben 120 ezer ember halt meg Haitin. A szomszédos Dominikai Köztársaságban minden óvintézkedés dacára 36 ember életét oltotta ki a betegség.


Normális körülmények között a kolera megelőzhető. A szigorú higiéniai intézkedések és a tiszta ivóvíz biztosítása a legjobb módszer arra, hogy többé-kevésbé gyorsan megfékezzék a járvány terjedését.


MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Kuba  kolera  kolerajárvány 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!