Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Meghalt Steve Jobs

436px-Applecom homepage after death of Steve Jobs Éjjel elhunyt Steve Jobs, az Apple alapítója és elnöke. 56 éves volt. Nevéhez fűződik a számítógépes egér, a grafikus felhasználói felület elterjesztése, de forradalmasította a zeneipart és a mobiltelefon-piacot is. Steve Jobs 2004 óta küzdött a rákkal. Az amerikai számítástechnikai ipar és informatika olyan óriásai nyilatkoztak megrendülten szerdán Steve Jobs, az Apple társalapítójának halálával kapcsolatban, mint Bill Gates, Michael Dell és Mark Zuckerberg.

Idén augusztus 25-én hajnalban egy rövid levélben bejelentette lemondását az Apple vezérigazgatói posztjáról. Helyét Tim Cook, a cég értékesítésért felelős alelnöke, illetve Jobs hosszú betegszabadságai alatt a vállalat operatív vezetője vette át, a héten debütált Iphone 4S-t is már ő jelentette be. Jobs magánvagyona a Forbes tavalyi listája szerint 8,3 milliárd dollárra nőtt, és ezzel a 42. leggazdagabb amerikai volt.

Martin-Kovács Miklós Chihagoból küldött tudósítást a Gazdasági Rádiónak. Steve Jobs már életében legenda lett világraszóló sikereivel és fájdalmas kudarcaival egyaránt. Egyike volt azoknak, akik a személyi számítógép korszakba terelték az emberiséget és akármerre járt, korszakos újdonságok voltak útjának mérföldkövei. Nála sem számított, hogy csak fél évig járt egyetemre, viszont az utána végzett kaligráfia tanfolyam hatása már ott volt az első Macintosh számítógépek programjaiban. Többnyire nem verték nagydobra, hogy Steve Jobs egy Amerikában tanuló szíriai egyetemista és késöbbi feleségének biologiai gyermeke volt, akit a Jobs házaspár örökbe fogadott. Az viszont már menedzser képzési tananyag, ahogyan az általa is alapított Apple cégből kinyomott Jobs zseniálisan létrehozta a Pixart és a kevésbé sikeres Next-et, amelynek megvásárlásával az Apple visszavette őt az eredeti cég csúcsaira.

A megállíthatatlan Steve Jobs a „i” termékek jól ismert sorával vagy forradalmasította azokat a területeket, amelyekre belépett, vagy felerősítette az ott zajló forradalmi folyamatot. Cége közben a szoftver termékeivel is formálta a piacot és miközben az Apple az amerikai gazdaság egyik zászlóshajója lett, sok fogyasztónak nem csupán a pénzét, de a szívét is sikerült megkapniuk. A hasnyálmirigyrák, a májátültetés és mindaz, ami vele jár a legtöbb embert úgy padlóra küldi, hogy másra nem marad ereje. Steve Jobs a végsőkig a kapitányi hídon volt és onnan távozott oda, ahol egykor világtörténelmi nagyságok figyelik, hogyan bánnak az utódok mindazzal, amihez ők segítették az embereket.

Jobs 2005-ben a Stanford Egyetemen elmondott beszédében elárulta, hogy kreativitásának motiválója a halandóság tudata volt.
„A tudat, hogy hamarosan halott leszek a legfontosabb eszköz, amellyel csak találkoztam, amely segít meghozni az élet nagy döntéseit. Mert csaknem minden – minden külső várakozás, minden büszkeség, minden megszégyenüléstől és bukástól való félelem – ezek a dolgok szertefoszlanak a halál színe előtt csak azt hagyva meg, ami igazán fontos. Annak tudata, hogy meg fogsz halni az egyik általam ismert legjobb módja annak, hogy kikerüljük azt a csapdát, hogy az gondoljuk: van vesztenivalónk. Mert már meztelen vagy. És nincs rá ok, hogy ne szívedet kövesd.” – mondta Steve Jobs.

A cikk a reklám után folytatódik

„Igazán elszomorított, amikor tudomást szereztem Steve Jobs haláláról” – nyilatkozott Bill Gates, a Microsoft társalapítója. – „Steve és én csaknem 30 éve találkoztunk először és az életünk több mint felében kollégák, vetélytársak és barátok voltunk. A világ ritkán lát olyan embert, aki olyan mély hatást gyakorolt volna rá, mint Steve, aminek következményeit sok elkövetkező nemzedék érezni fogja. Számunkra, akik abban a szerencsében részesülhettünk, hogy együtt dogozhattunk vele ez egy őrülten nagy megtiszteltetés volt. Roppantul hiányolni fogom Steve-et” – mondta Gates

„Steve Jobs nagyszerű barát és megbízható tanácsadó volt” – jelentette ki Bob Iger, a Walt Disney vezérigazgatója. – „Öröksége messze túlmutat majd az általa kifejlesztett termékeken és felépített vállalkozásokon. (Örökségének letéteményesei) az általa megihletett embermilliók, az általa megváltoztatott életek és az általa meghatározott kultúra lesznek.” Iger szerint Jobs eredetisége, valamint a kreativitással és fantáziával áthatott elméje egy korszakot határozott meg. „Minden elért eredménye ellenére úgy érzi az ember, hogy csak most volt beinduló félben” – mondta a Disney vezére.

„A világ ma elveszített egy látnoki képességekkel rendelkező vezetőt, a technológiaipar elveszített egy ikonikus legendát én pedig elvesztettem egy barátot és egy társalapítót” – jelentette ki Michael Dell, a Dell társalapító-vezérigazgatója. – „Steve Jobs örökségére emlékezni fognak az elkövetkező nemzedékek.”

„Nagyszerű ember volt, hihetetlen eredményekkel és csodálatos éleselméjűséggel” – fogalmazott Larry Page, a Google alapító-vezérigazgatója. – „Mindig úgy tűnt, hogy képes nagyon kevés szóval elmondani, hogy mire kellett volna gondolnod, mielőtt arra gondoltál volna. Mindenek felett a felhasználói élményre összpontosított és mindig is inspirációt jelentett a számomra.”

„Steve, köszönöm, hogy a mentorom és a barátom voltál Köszönöm, hogy megmutattad, hogy amit felépítesz, az megváltoztathatja a világot” – mondta Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója.

„Nagyon különleges ember volt és nem jutott volna el oda, ahova jutott, ha mindig mindenki szerette volna. Azért jutott el oda, ahová, mert víziója és célja volt. Könnyű megpróbálni mindenki kedvében járni, de ő kitartott az elvei mellett” – emlékezett Jobsra Carol Bartz, a Yahoo és az Autodesk volt vezérigazgatója.

„Steve a legjobb dolog, amit az iparunk valaha is kitermelt, nem hiszem, hogy bárki is elér még annyit, amennyit ő tudott” – nyilatkozott Marc Andreessen, a Netscape társalapítója és kockázatitőke-befektető.

OrientPress Hírügynökség / MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Steve Jobs  hasnyálmirigyrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!