Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Steve Jobs küzdelme a rák ellen

Steve JobsSteve Jobs, az Apple számítástechnikai óriásvállalat vezérigazgatója egészségügyi okokra hivatkozva bejelentette lemondását. Jobs már 2004 óta küzd a rák különböző fajtáival.

2004-ben Steve Jobst, az Apple vállalat vezetőjét a hasnyálmirigyrák egy ritka típusával, a neuroendokrin rákkal diagnosztizálták az orvosok, majd idén januárban Jobs májátültetésen esett át, miután a tumor átterjedt a májára.

„A neroendokrin tumor egy nagyon ritka betegség, évente mindössze néhány ezer ilyen esetről tudunk világszerte” – mondta Dr. Craig Deyoe, a New York-i North Shore-LIJ Egészségügyi Központ hasnyálmirigyrák-specialistája.

Dr. David M. Levi, a Miami Egyetem Miller Orvosi Karának klinikai sebészprofesszora szintén úgy gondolja, hogy a neuroendokrin tumor egy nagyon szokatlan rákfajta. A test számos helyén kialakulhat, többek között a hasnyálmirigyben, vagy a tüdőben is. Ez egyike azon kevés tumoroknak, amely ellen nem megoldás a szervátültetés, mondta Levi. Steve Jobs rákja a hasnyálmirigyben kezdett el kialakulni, majd idővel átterjedt a májára.

A cikk a reklám után folytatódik

Bár a neuroendokrin rák prognózisa általában jobb, mint a hasnyálmirigyrák gyakoribb típusáé, ahol a páciensek átlagosan kevesebb, mint egy évet élnek a rák diagnosztizálásától számítva, azért a neuroendokrin tumor is nagyon veszélyes, mondta Levi. A neuroendokrin rák ugyanis olyan makacs, hogy még azután is gyakran újra kialakul, hogy a rákos szervet eltávolították a páciens szervezetéből.

„Kemoterápiával és besugárzással lehet ugyan kezelni a rákot, de a kezelés nem gyógyítja meg a betegséget, csupán némileg lelassítja a folyamatot. Egy-két évvel meg lehet hosszabbítani a neuroendokrin rákos betegek életét, de sajnos ez egyértelműen gyógyíthatatlan betegség” – foglalta össze Dr. Craig Deyoe.

Steve Jobs

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Apple  Steve Jobs  hasnyálmirigyrák  neuroendokrin rák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!