Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Augusztus 20: hajókarnevál, légiparádé és Magyarország tortája

86859 legi paradeTörténelmi hajók vonulnak la e Dunán, Gripenek és helikopterek tartanak bemutatót, a Parlament új díszkivilágítást kap, és ismét elkészül Magyarország tortája – ezúttal kölesből és kecskeméti barackból. A tűzijáték mellett idén is számos érdekességre, látványosságra számíthatunk augusztus 20-án.

Történelmi hajókarnevál a Dunán

Szombaton 14 órakor veszi kezdetét az ünnepi parádé a Magyar Honvédség szállító-helikoptereinek és Gripen kötelékének Duna feletti átrepülésével, amellyel egy időben a vízen motorcsónakok jelennek meg Magyarország nemzeti lobogójával a fedélzetükön. A pár perces műsort követően indulnak a történelmi hajók a Margit hídtól a Lánchíd felé. A hajók látványos díszletezése öt történelmi korszakot elevenít fel: Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat.

A hajók a Parlament épülete előtt tiszteletkört tesznek, miközben a Vadászterem erkélyén a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrsége a történelmi zászlók és Magyarország nemzeti lobogójának felvonultatásával tiszteleg a hajók - jelképesen a magyar történelem - előtt. A tiszteletadás végén a hajók sorba rendeződve indulnak tovább a Lánchíd irányába. A Lánchídnál a konvoj besorol a történelmi hajók mögé, és a Petőfi híd irányába haladnak tovább.

Mindeközben a Petőfi híd felől egy 8 hajót számláló konvoj úszik fel a Dunán, amelyek fedélzetükön közel hétszáz, állami gondozott fiatalnak hozzák közelebb a hajós felvonulás látványát. A hajók elvonulása után, 14 óra 20 perckor motorcsónak bemutató-verseny veszi kezdetét. A Moszkva típusú hajók díszletezése során szigorú előírásoknak kellett megfelelni. Az össztömeg nem haladhatta meg az 5 000 kg-ot, a pályázóknak továbbá biztosítani kellett a hajó vezetőjének szabad látóterét, illetve a személyzet mozgásterét. A döntőbizottságban Balatoni Monika, a Hungarofest kreatív igazgatója, Gárdonyi László megbízott szakértő, valamint Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vett részt.

A cikk a reklám után folytatódik

Új díszkivilágítást kap a Parlament

Augusztus 20-ától új, látványosabb díszkivilágítást kap a Parlament épülete, melyet először a tűzijáték után láthatnak az érdeklődők. Az Országház díszvilágítása jelenleg csupán a kupola megvilágításából áll, melyet fém-halogénlámpás fényvetők fehér fénnyel láttatnak. Az épület homlokzata és tetőzete sötétbe burkolózik, így az éjszakai látvány sokkal szegényesebb a nappalinál. A Dunán hajózók, vagy a túlpartról szemlélődők számára az esti látvány bizonyára csalódást kelt a nappal megszokott látványhoz képest.

parlament mti

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár beszél a Parlament díszkivilágítását bemutató sajtótájékoztatón, az Országházban.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az Országház épületének külső felújítása kapcsán a dunai oldal elől két éve kerültek le az állványok, így lehetőség nyílt megvilágításukra is: a dunai homlokzat, valamint a tornyok és a tetőzet meleg-sárga nátriumlámpás egyenrangú díszvilágítást kap. A világítás kialakítása lépcsőzetes elrendezéssel történik, melyet az épület elé telepített vagy süllyesztett, oszlopokra és a homlokzatra szerelt, illetve a tetőzeten és az erkélyeken elhelyezett lámpatestek alkotnak. Ez a rendszer az Országház egészét egyenrangúan láttatja, kiemelve annak építészeti nagyszerűségét.

A próbavilágítások már lezajlottak, melyek során a szakemberek kialakíthatták a lehető legszebb hatás eléréséhez szükséges megoldásokat: a pontos tervezés azt is lehetővé teszi, hogy a keresztbevilágítások elkerülésével a fényszennyezést is csökkentsék. A modern, magas fényhasznosítású és energiatakarékos világítótestek hosszú élettartamot és barátságos fényt ígérnek.

Parlament - próbavilágítás

Az Országház dunai homlokzata, alsó- és felsőházi termei tetőzete, az épületvégi tetőzetek, a kupola és kőtornyok díszvilágítását – közbeszerzési eljárást követően – a Lisys Fényrendszer Zrt. építette ki: a beruházás nettó 485 millió forintból valósult meg. A díszkivilágítás főpróbája 2011. augusztus 16-án az esti órákban lesz: ezt követően az Országház három estén át nem lesz kivilágítva, hogy azután az augusztus 20-i tűzijáték zárásaként új díszkivilágításában ismét ragyogjon.

Kölesből készül Magyarország tortája

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár ötödik éve készül különleges cukrász remekekkel az államalapítás ünnepére. A Magyarország Tortájára keresztelt különleges desszertet augusztus 20-án mutatják be először a Magyar Ízek Sétányán, majd ezt követően kerül a cukrászdák pultjaira az eredeti receptúra alapján készült sütemény.

A Magyarország Tortája cím elnyerésére minden évben pályázat útján lehet nevezni. A jelentkezők között cukrászmesterek és kísérletező kedvű háziasszonyok egyaránt előfordulnak, a lényeg, hogy olyan innovatív és kreatív ötletekben gazdag recepteket várnak a szervezők, amelyek jellemzően a magyaros ízvilágot tükrözik, és valamilyen formában kapcsolódnak az augusztus 20-i ünnephez. A beérkezett pályamunkákat neves cukrászmesterekből álló zsűri bírálja el, akik az első körben három döntős tortát választanak ki, majd a második fordulóban egy újabb grémium dönt az az évi győztesről.

mo torta mti

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár (b) beszél, mellette Zila László mestercukrász (k) Magyarország tortájának megalkotója és Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke (j) áll a tortát bemutató sajtótájékoztatón, a Parlamentben.
MTI Fotó: Soós Lajos

Bár kölesből készül, mégsem fogyaszthatják lisztérzékenyek az ország tortáját

Annak ellenére, hogy gluténmentes kölesből készül, mégsem fogyaszthatják sem a lisztérzékenyek, sem a cukorbetegek az ország tortáját, a kecskeméti barackkal töltött kölestortát, amelyből az augusztus 20-i ünnepen 15–20 ezer szelet várja az érdeklődőket a budai rakparton.

Az MTI kérdésére Zila László, a tortát megalkotó cukrászmester elmondta, a korábban megjelent információk tévessége azon alapul, hogy maga a köles illetve a csak köles felhasználásával készülő cukrászsüteményeket ehetik a lisztérzékenyek is. Azt azonban nem garantálhatják, hogy a nemzeti ünnep alkalmával nagyüzemben, nem elszeparált helyen készülő tortába nem keveredik liszt. És mivel az eredeti recept alapján készül az ünnepi torta, cukrot is tartalmaz.


Természetesen a kecskeméti barackkal töltött kölestortát – amelynek receptje mindenki számára elérhető az interneten – bárki elkészítheti lisztmentes környezetben illetve cukor helyett nyírfacukor vagy egyéb, diabéteszben szenvedők számára is megengedett hozzávalóval. Ebben az esetben nyugodtan fogyaszthatják mind a lisztérzékenyek, mind a cukorbetegek.

A sütemény receptje eredetileg Karcagról származik. Az augusztus huszadikai ünnepen az érdeklődőket 15–20 ezer szelet várja a fővárosban a budai rakparton.

Az ország számos cukrászdájában azonos recept alapján egyszerre kezdik el készíteni a kölestortát a mesterek és folyamatosan árulják augusztus 20-tól. De mind az ünnep alkalmából kínált sütemény, mind a kereskedelmi forgalomba kerülő tortaszeletek cukor felhasználásával készülnek – hangoztatta Zila.


OrientPress Hírügynökség / mti
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Kapcsolódó kifejezések: Országház  augusztus 20  hajókarnevál  tűzijáték 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!