Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
A+ A A-

Drogprogramot indít a szociális tárca

Drogprogramot indít a szociális tárcaÉszak-Pesten várni kell a metadonra, Észak-Budán HIV és hepatitisz-szűrésre lenne szükség; Dunaújvárosban nincs is drogosokkal foglalkozó intézmény, Miskolcon pedig nem tudnak ellátni mindenkit – derül ki a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet összefoglalójából. Az idén alapított hivatal fejlesztené a szenvedélybetegek ellátását: adataik szerint Magyarországon 200 ezer fiatal számít rendszeres drogfogyasztónak.

Magyarországon közel 200 ezer fiatal fogyaszt rendszeresen kábítószert

Míg korábban a „közösségi kábulat” szinte egyetlen elérhető formája az alkohol volt, addig napjainkra a kábítószer alternatívaként jelenik meg. A világon mintegy 200 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket. Európában az elmúlt években tovább nőtt a szert használók száma, a fiatalok egyre korábban próbálják ki a drogokat, a legveszélyeztetettebb csoport a középiskolás korosztály. Ma Magyarországon közel 200 ezer fiatal fogyaszt rendszeresen valamilyen kábítószert, az alkalmi fogyasztók száma több százezerre tehető.

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet február végén tartott konferenciája a hazai szenvedélybetegek szükségletfelmérésről, az addiktológiai ellátások fejlesztéséről és egyes szabályozó-módszertani anyagok előkészületeiről adott átfogó képet. A projekt prioritása, hogy a kábítószer-probléma lehetséges megoldását kínáló szolgáltatások helyi szinten minél eredményesebbek legyenek, ezáltal hosszú távon egy országosan működő átfogó, hatékonyabb ellátórendszer jöjjön létre. Amennyiben a különböző szolgáltatások helyi és regionális szinten összehangolttá válnak, együttes hatékonyságuk természetszerűleg megnő, így végső soron a kábítószer-ellenes harc is eredményesebb lesz.

A cikk a reklám után folytatódik

A projekt résztvevői a szükségletek felmérését és a tervezést négy helyszínen – Észak-Pesten, Észak-Budán, Dunaújvárosban és Miskolcon – végezték helyi szakemberek segítségével, akik az ottani ellátórendszer feltérképezésén (azok esetleges hiányosságain) kívül a droghasználók legfőbb jellemzőit és szükségleteit is kutatták. Munkájukat az ún. nemzeti szakértők támogatták, akik a kutatás eredményeit a későbbiekben értékelik és elemzik.
A négy helyszínen végzett felmérések összességében hasznos és értékelhető eredményeket mutatnak, és jóllehet különböző szükségletek jelentkeztek, ennek ellenére vannak átfedések a kapott mutatók tekintetében.

Észak-Pesten (XIII. kerületi központtal) az ún. metadon program (ártalomcsökkentő helyettesítő kezelés opiátfüggők számára) várólistája okozza a legfőbb gondot a kábítószerfüggő betegeknek, de szükség lenne a serdülőkorúak hatékonyabb ellátására és további megkereső szolgálatok létesítésére is. Észak-Budán (III. kerületi központtal) elsősorban HIV- és hepatitisz-szűrésekre lenne szükség, de legalább ugyanilyen fontos lenne az agglomerációban az alacsony küszöbű szolgáltatások beindítása is.

Dunaújvárosban évek óta egyértelmű jelek utalnak arra, hogy ebben a régióban magas a kábítószerrel élők száma. Ennek ellenére a városban gyakorlatilag semmilyen ellátás nincs, nem rendelkezik sem drogambulanciával, sem olyan egyéb speciális ellátó hellyel, amely a probléma kezelését lenne hivatott végezni, és amely egyúttal a megkereső szolgáltatást is végezné.
Miskolcon az ellátási térkép igencsak heterogén képet mutat, de összességében elmondható, hogy a jelenlegi ellátási kapacitás mértéke nincs összhangban a probléma nagyságával. Különösen fertőzött városrészeken (pl. Vasgyár, Avas) szükséges lenne megkereső, szűrő, illetve leszokást segítő szolgáltatásokat beindítani, de a serdülőkorúak ellátásában is hiányosságok tapasztalhatóak.

E négy helyszínen végzett felmérések eredményeit, tapasztalatait a jövőben más területeken is hasznosítani lehet. A felmérés célja az, hogy az egész országban konkrét fejlesztések valósuljanak meg, és a helyzetértékelésnek köszönhetően egy országosan is használható módszertan jöjjön létre. A szabályozó anyagokat három fő területre dolgozzák ki: célzott prevenció (elsősorban a plázákban, lakótelepeken csellengő, illetve a szórakozóhelyeken fellelhető fiatalok számára), megelőző-felvilágosító szolgáltatások, valamint ide tartozik a tűcsere program is, amely elsősorban ártalomcsökkentő programként az intravénásan terjedő fertőzések megelőzését célozza.

A program érdekessége és nagyszerűsége, hogy ilyen mértékű, egy adott településre kiterjedő, az ellátórendszer egészére vonatkozó felmérés – beleértve a kábítószer fogyasztók és a rejtőzködő drogfogyasztók szükségletfelmérését is – még nem készült. Ezek a felmérések mindenképp hiánypótlóak, és végső soron a legfőbb célkitűzést, a magyarországi drogprobléma hatékonyabb kezelését hivatottak szolgálni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: drog  drogfogyasztás  drogprogram  kábítószer  marihuána  metadon 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!