Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Influenza járvány: eddig 18 halálos áldozat

Influenza járvány: eddig 18 halálos áldozatA jelenlegi szezonban már 18-an vesztették életüket influenza megbetegedéssel összefüggésbe hozhatóan, értesült az OrientPress Hírügynökség. Szerdán az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy a járvány ebben az időszakban éri el tetőpontját. Még mindig érdemes beoltatni magunkat, ha szeretnénk elkerülni a fertőzést.

Az elmúlt héten körülbelül 58.000 fő kereste fel orvosát influenzás panaszokkal, a legtöbb beteget Győr-Moson-Sopron, Pest és Fejér megyéből jelentették, a betegek közel harmada gyermek – tudtuk meg a legfrissebb adatokat az ÁNTSZ szakértőitől.

A jelenlegi szezonban 2011. február 13-ig összesen 18 influenza megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetről tud az ÁNTSZ. 14 felnőtt egy vagy több krónikus betegsége miatt az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetett volt, valamint ebben a szezonban influenza elleni védőoltásban sem részesült.

A cikk a reklám után folytatódik

Tíz gyermekközösségben előfordult légúti járványról is értesült az ÁNTSZ. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos szerint ez nem is meglepő, mivel az óvodákban, általános iskolákban vagy bölcsődékben halmozottabb a fertőzésveszély. Eddig egy esetben a 2009-es pandémiás influenza A vírus jelenlétét igazolták a megbetegedettektől származó minták vizsgálata során. Több esetben a további tesztek még folyamatban vannak.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy mindezek alapján az ország valamennyi területére kiterjedő, magas intenzitású az influenza járvány. Ebben a szezonban később kezdődött a járvány, a megbetegedések száma ezekben a hetekben éri el a csúcsértéket. Molnár Zsuzsanna epidemiológus főorvos szerint még mindig érdemes beoltatni magunkat, bár a szezon elejétől, októbertől a leghasznosabb védettséget szerezni. Érdekességként szóba került, hogy ugyan még nincs itt a kullancsszezon, de az oltások beadásának ezekben a hetekben jött el az ideje. Nem árt erre is odafigyelni.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: Paller Judit  halálos áldozat  influenza járvány 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!