Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.
A+ A A-

Az idei H1N1

Az idei H1N1Az elmúlt év utolsó hetéhez képest megkétszereződött az influenzaszerű megbetegedések száma hazánkban – az első héten mintegy 12.600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek csaknem fele 15–34 éves fiatal felnőtt és mintegy 29 százaléka középkorú.

Az első naptári héten a kórházi felvételek száma több mint kétszeresére emelkedett: influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 40 embert ápoltak, illetve ápolnak kórházban. Nyolc új beteg részesült intenzív ellátásban és 7 főnél vált szükségessé gépi lélegeztetés. Valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg felnőtt volt.

Az első héten egy influenza A (H1N1)2009 fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült az ÁNTSZ. A 38 éves férfi, az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetettek csoportjába tartozott, influenza elleni védőoltásban azonban nem részesült.

A cikk a reklám után folytatódik

A betegség hazai terjedése, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai is arra figyelmeztetnek, hogy sürgető a védekezés, amelynek leghatékonyabb módja a védőoltás. Európában is a 2010-2011.évi influenzajárvány terjedésének erősödését észlelték – a megbetegedésekért felelős cirkuláló törzsek között a 2009-es influenza A(H1N1) valamint az influenza B vírus a domináns.

Annak ellenére, hogy az év végi szabadságolások és az iskolaszünet miatt általában csökken az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az 51-52. héten, az elmúlt év utolsó hetében a 25 országból 15-ben nőtt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. A vírustörzsek (2959) 95,6 százaléka a 2009-es influenza A(H1N1).

Forrás: Orientpress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: H1N1  új influenza 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!