Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

H1N1: idén nem lesz járvány? Hazánkban is elindult az influenza figyelőszolgálat

H1N1: idén nem lesz járvány? Hazánkban is elindult az influenza figyelőszolgálatKanadai kutatók szerint az idei évben nem fertőz majd tömegesen a H1N1, vagyis a sertésinfluenza. Ennek ellenére arra biztatnak minden 50 év felettit, főleg azokat, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, hogy ne hagyják ki a védőoltást. Magyarországon elindult az influenzafigyelő szolgálat, az egészségügyi kormányzat megkezdte az influenza elleni vakcina szokásos kampányát, de talán soha nem volt még ennyire nehéz rávenni az oltásra az embereket.

A kutatók 1127 olyan ember véreredményeit vizsgálták meg, akik a 2009-es járvány előtt és után is átestek vérvizsgálaton. Kiderült: a gyermekeknek alig 10 százaléka rendelkezett a járvány előtt antitestekkel – ezzel szemben a 80 év felettiek körében ez az arány elérte a 75 százalékot – írja a CMJA. Ez segíthet megmagyarázni, miért érintette a gyerekeket súlyosabban a betegség.

A 2009-es téli szezon után azonban már a 20 év alattiak 70 százalékának vérében is jelen voltak az antitestek, amely annak köszönhető, hogy ők is érintkeztek a kórral.

Éppen ezért az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy elég csekély a valószínűsége egy újabb világjárványnak. Meglepetés csak akkor adódhat, ha az emberek vérében valami miatt lecsökken az ellenanyag szintje, vagy ha a vírus ismét mutálódik.

A cikk a reklám után folytatódik

Magyarország: működik az influenzafigyelő szolgálat

Az egészségügyi kormányzat megkezdte az influenza elleni vakcina szokásos kampányát, de talán soha nem volt még ennyire nehéz rávenni az oltásra az embereket. 

Az elmúlt öt évben a magyar felnőttek csupán 17 százaléka kapott szezonális influenza elleni védőoltást legalább három alkalommal, holott az emberek ismerik a vakcinát, de a betegséget nem tartják olyan súlyos fertőzésnek, hogy védekezzenek ellene – derül ki a TNS Hungary Piackutató minap nyilvánosságra hozott felméréséből. A magyarok hatékonymegelőzésként inkább a szokásos vitamin-tealázcsillapító kombinációt választják. E kutatás adatai szerint az idei szezon előtt csak a lakosságnak alig több mint harmada oltatná be magát az influenzavírus ellen.

Az emberek oltatási kedvére valószínűleg a közegészségügy tavalyi botránya is kihat. Mint emlékezetes, az Európa Tanács vizsgálatot indított amiatt, hogy az Egészségügyi Világszervezet minden tudományos bizonyíték nélkül súlyos pandémiának nevezte az utóbbi évek legenyhébb járványát, és ezzel óriási költségekbe verte a világ számos országát.

A magyar kormány is csak oltóanyagra a korábban szokásos másfél milliárd forint négyszeresét költötte. A még akkor vásárolt, új vírus elleni szerből pedig a mai napig 1,7 millió vakcina maradt a raktárakban. A patikákban és a háziorvosoknál tavalyról maradt készletek összegyűjtése most zajlik. Az ÁNTSZ kistérségi szakembereinek tapasztalata szerint az oltóanyaggal szemben nemcsak a lakosság, de a háziorvosok is bizalmatlanok. Cserháti Péter helyettes államtitkár egy minapi konferencián, szakmai hallgatóság előtt mesélte, hogy az orvosok inkább szétverik kalapáccsal a megmaradt ampullákat, mintsem azzal a tudattal kelljen élniük, hogy az állam még egyszer felhasználja azokat.

Hetek óta megkezdte az ÁNTSZ új tiszti főorvosa, Paller Judit és az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós az influenza elleni oltás beadását szorgalmazó politikai kampányt. Bejelentették, hogy már működik a háziorvosok influenzafigyelő szolgálata, és október végétől országszerte megkezdődhet a rászorulók térítésmentes oltása. Idén a háziorvosok térítésmentesen kétféle vakcinát – a tavalyi megmaradt állami készletet a H1N1 vírus ellen és egy másikat, amely három influenzatörzzsel szemben, közte a H1N1, nyújt védettséget – adhatnak be a rizikócsoportoknak. Mindkét oltóanyagot ajánlják különösen a krónikus betegeknek és az időseknek, valamint egy új csoportnak, a terheseknek is. A tiszti főorvos szerint azok ismenjenek el háziorvosukhoz a térítésmentes oltásért, akik azt tavaly már megkapták.

Hozzátette: noha úgy tűnhet, hogy a tavalyi H1N1-járványban nem betegedtek meg annyian, mint egy hagyományos influenzajárványban, de a szakember szerint a H1N1 vírust továbbra sem szabad félvállról venni, mert tavaly jóval több fiatal betegedett vagy halt meg, mint a korábbi évek hagyományos járványai alatt.

Tavaly ötezer ember került kórházba, közülük ötszázan intenzív osztályra, akiknek a hetven százalékát végül lélegeztetni kellett, és néhány hét alatt öt várandós nő halt meg – ilyen jelenségeket pedig egyik átlagosnak mondható influenzajárvány sem eredményez. Paller Judit éppen a várandósok halála miatt a terhes nőket külön is kéri, hogy a saját és születendő gyermekük érdekében oltassák be magukat. Mint mondta: tisztában van azzal is, hogy a tavalyi influenza elleni védekezés kommunikációs hibái mennyire elbizonytalanították az embereket, de véleménye szerint nincs jobb megelőzése a betegségnek, mint az oltás. A tiszti főorvos elmondta azt is, hogy mindazok, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra, idén is a gyógyszertárban többféle oltóanyag közül választhatnak. A patikák recept ellenében adják ki a vakcinát, így a gyógyszertár előtt először a háziorvosi rendelőben receptet kell kérni.

Forrás: OrientPress Hírügynökség / Danó Anna – NOL

Kapcsolódó kifejezések: H1N1  szezonális influenza  védőoltás  új influenza 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!