Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Kritikus értéken az UV-B sugárzás, védjük a szemünket!

Kritikus értéken az UV-B sugárzás, védjük a szemünket!Országszerte újra megközelíti az extrém értéket az UV-B sugárzás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma dél és délután három óra között a Balatonnál akár 8-as erősségű is lehet a sugárzás, ilyenkor a maximálisan javasolt napozási idő mindössze 15–20 perc, de a déli órákban, ha tehetjük, kerüljük a napsütést.

Hétfő estig sok napsütésre lehet számítani, ugyanakkor helyenként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és néhol záporeső, zivatar is előfordul. A Dunántúlon a déli, az Alföldön az északi szél időnként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután általában 30, 34, késő este 23, 28 fok között valószínű.

Keddtől az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet mellett sok napsütésre lehet számítani. Főként a délutáni, esti órákban alakulhat ki néhol zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 17, 22, majd 19, 24 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 31, 36 fok között várható.

A cikk a reklám után folytatódik

UV-B sugárzás: a szemünket nem csak a déli órákban kell védenünk

Kánikula, hőségriadó, extrém erősségű UV-B sugárzás – a héten nem csekély nehézséget ró ránk az időjárás. Az illetékes hatóságok figyelmeztetnek a fokozott védekezésre, hogy bőrünk, szervezetünk kibírja az extrém megpróbáltatást, ám arról talán kevesebb szó esik, hogy ilyenkor a szemünknek is nagyobb szüksége van a védelemre. Hogy ez valójában mit is jelent, arról Tóbiás Richárdot, a Magyar Látszerész Szövetség elnökét kérdeztük.

Erős UV sugárzás esetén fokozott figyelmet kell fordítani a szem, illetve a szem körülötti bőr védelmére is – figyelmeztet a szakember. Míg a szem körüli leégés hasonlóan kellemetlen, rossz hatásokkal jár, mint a test egyéb bőrfelületein, addig az UV-A illetve UV-B sugárzás a szemlencsét tudja károsítani, s a leggyakoribb negatív hatása a szürke hályog kialakulása. Noha a szem rendelkezik egy természetes védekező képességgel, a pupilla ugyanis erős fény hatására beszűkül, s így a lehető legkevesebb káros sugárzást fogadja be, ilyen extrém értékek mellett különösen fontos a szem védelme.

Tóbiás Richárd kérdésünkre elárulja, hogy a szem esetében nem elegendő a déli órákban elkerülni a káros sugarakat. Míg a bőrgyógyászok arra intenek, hogy 11 és 3 óra között kerüljük a közvetlen napfényt, arról kevesebb szó esik, hogy a szem esetében a kritikus időszak jóval hosszabb. A felkelő, illetve lemenő nap lapos sugarai ugyanis a szemre még veszélyesebbek, mint a déli órákban, mivel ezek direkt módon a szemünkbe világítanak. A szórt fénnyel is érdemes vigyázni, ugyanis a magas fényerősség nem csupán kellemetlen, de ugyanolyan veszélyes is, mint ha hét ágra süt a nap. Nemkülönben a nagy vízfelületekről (télen hóról) visszaverődő UV sugárzás.

A Magyar Látszerész Szövetség elnöke ugyanakkor bizakodó, mert mint mondja, az elmúlt 3 évben nagyon jó tendenciát lát arra vonatkozóan, hogy az emberek elkezdték tudatosabban védeni szemüket is a káros sugaraktól. A látványos javulásban nem kis szerepe van a szervezet 3 évvel ezelőtt elkezdett UV-teszt programjának, melynek keretében bizonyos időszakokban ingyenesen bevizsgálják a megvásárolt 'védőfelszereléseket'. Az utóbbi időben egyébként egyre kevesebb olyan szemüveg van a piacon, ami nem állja ki a próbákat – mondja Tóbiás Richárd hozzátéve hogy a legnagyobb problémát a szürke, illetve feketekereskedelemben forgalomba kerülő, komoly márkákat meglovagoló hamisítványok jelentik. Az UV-védelem tehát nem árfüggő, ugyanis egy uniós szabályozás értelmében ma már tilos olyan napszemüveg forgalomba hozatala, amely nincsen megfelelő szűrővel ellátva. A ma kapható napszemüvegek nagy százaléka tehát megfelelően véd az UV ellen, ugyanakkor nem mindegyik optikai minősége kielégítő. Ha pedig a lencse optikai leképezése nem megfelelő, az hosszú távon szintén negatívan befolyásolhatja a szem egészségét – figyelmeztet Tóbiás.

A szakember szerint a következő cél az, hogy az emberekben tudatosuljon, hogy 'sima' szemüvegeiket is elláthatják UV védelemmel, még a kontaktlencséket is, ugyanis a szűrő réteg teljesen láthatatlan. A szemünk védelmére pedig folyamatosan oda kell figyelnünk, ugyanis a káros sugárzás alattomosan, 10-20 év alatt fejti ki roncsoló hatását a szemen.

Az UV sugárzás káros hatásairól bővebben a Magyar Látszerész Szövetség UV-teszt honlapján olvashatunk.

Forrás: OrientPress Hírügynökség - Czefernek Léna / Kép: met.hu

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: UV-B sugárzás  UV-szűrő  kánikula 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!