Ma Csaba napja van. Holnap Apollónia napja lesz.
A+ A A-

„Figyelj a szívedre!” - a szív napja az Eötvös 10-ben

„Figyelj a szívedre!” - a szív napja az Eötvös 10-benKíváncsi rá, hogy vannak a műszívesek? És arra, hogyan tágítják a szívbillentyű szűkületet ballonnal? És azt tudta, hogy tévhit a férfiak nagyobb szívhalálozásáról beszélni, ugyanis a nők vezetnek?

Választ kaphat saját kérdéseire is, a gazdag programban bemutatkoznak a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet kiváló orvosai és a tíz éves fennállását ünneplő Gyermekszív Központ is, ahol március-áprilisban egy négy és fél, valamint egy ötéves fiúgyermeken hajtottak végre műszív-beültetést; mindketten donorra várnak. A nyílt napra jönnek felnőtt újszívesek is, hiszen az intézményben egyszerre működik a felnőtt- és a gyermek-kardiológia, méghozzá európai színvonalon!

A Felnőtt Kardiológiai Osztályon az akut és krónikus koszorúérbetegeket kezelik katéteres koszorúér-tágítással, katéteres technikával valamint pacemakerek és kardioverter defibrillátorok beültetésével. Az országban egyedül itt végzik egy helyen a szívátültetésre váró betegek műtéti előkészítését, kezelik és gondozzák a transzplantált betegeket, és a veleszületett szívfejlődési rendellenességben szenvedő felnőtteket. Olyan unikális beavatkozások zajlanak itt, mint pl. a szívbillentyű-szűkületek ballonos tágítása, műbillentyű-beültetés katéteren át, katéteres pitvari fülcsezárás vagy a szívinfarktus szövődményeként kialakuló sövénydefektus katéteres zárása. 2009-ben a szívkatéteres laboratóriumban 5200 beavatkozást, a Felnőtt Szívsebészeti Osztályon közel 1000 szívműtétet végeztek.

A Gyermekszív Központban pedig a veleszületett szívbetegségekben szenvedő gyermekeket vizsgálják ki, illetve műtéti és katéteres eljárásokkal gyógyítják őket. A gyermek-szívtranszplantációs és műszív-program, amely iránt a környező országok szakemberei is érdeklődnek: 2007-ben indult. A nyílt napon szólunk arról is, hogy saját, személyes kockázatukat sajnos mind a férfiak, mind a nők gyakran alábecsülik. Leszámolunk azzal a tévhittel, hogy a férfiak körében aratnak jobban a szív- és érrendszeri betegségek, a trend megfordulni látszik, ugyanis a betegségben évek óta több nő hal meg, mint férfi.

A koszorúér-betegség – hirtelen szívhalál, infarktus – minden esztendőben átlag 3-4 millió nő életét követeli, az agyi katasztrófa, a szélütés pedig átlag három millió nő halálát okozza világszerte. A várható többlet halálozás a kelet-európai országokban a férfiak csoportjában 50%, a nőknél viszont 80%! Csak minden ötödik orvos van tisztában azzal: nagyobb annak a valószínűsége, hogy a nők valamilyen szív-és érrendszeri halállal fejezik be, mint a férfiak. A változás korától a nők „rossz” LDL koleszterin vérszintje magasabb, mint az ugyanolyan korú férfiaké.

A cukorbeteg hölgyek szív- és érrendszeri halálozása magasabb, mint az erősebb nem képviselőié. Ha fiatal nő kap szívrohamot, nagyobb az esélye, hogy meghal, mint a hasonló korú férfinak. Szívroham után a nőbetegek világszerte ritkábban kapják meg az optimális orvosi kezelést, mint a férfiak, részben azért, mert legtöbbször ők maguk sem gondolják, hogy a panasz szívinfarktus tünete. Érdemes és kell is változtatnunk életmódunkon, ha szeretnénk elkerülni a szívzűröket, és kiváltó okaikat: a magas vérnyomást, a felnőttkori cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet vagy a fölösleges kilókat. Erről is szól a „Figyelj a szívedre!” sok-sok praktikus tanáccsal és szűrővizsgálatokkal.

A cikk a reklám után folytatódik

 

„Figyelj a szívedre!” – Részletes Program

11.00 – 11.15    Köszöntő

Verók István, Budapest VI. kerület (Terézváros) polgármestere
B. Király Györgyi, a Kor Kontroll Társaság elnöke
Dr. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója

11.15 – 12.45   Előzd meg a szívzűröket!

Talk-show jellegű beszélgetés elhízásról, magas vérnyomásról, koleszterinszintről, cukorbetegségről, mozgásról, egészséges ételekről, alkoholról, dohányzásról...

Résztvevők: az Országos Kardiológiai Intézet orvosai:
Dr. Andréka Péter
Dr. Hódi Gabriella
Dr. Kancz Sándor
Dr. Piróth Zsolt, valamint
Dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója
Dr. Farsang Csaba, a Magyar Hipertónia Társaság örökös tiszteletbeli elnöke
Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológiai Társaság főtitkára
Dr. Winkler Gábor, a Magyar Diabétesz Társaság elnöke
Moderátor: B. Király Györgyi és Dr. Ofner Péter

12.45 – 13.05   Aerobic bemutató Katus Attila világbajnokkal

Műsorvezető: Bulla Bianka

13.05 – 14.15   Új diagnosztikai és terápiás módszerek a szívgyógyászatban

Résztvevők: az Országos Kardiológiai Intézet orvosai:
Dr. Andréka Péter
Dr. Fontos Géza
Dr. Kardos Attila
Dr. Ablonczy László
Dr. Székely László
Dr. Temesvári András
Moderátor: B. Király Györgyi és Dr. Ofner Péter

14.15 – 15.00   Ezüst nyár

Karda Bea és tanítványai koncertje  
Műsorvezető: Bulla Bianka

15.00 – 16. 00   Amit a szívtranszplantációról tudni kell

Résztvevők: az Országos Kardiológiai Intézet orvosai és betegei:
Szőcs Júlia Luca
Börcsökné Szirányi Ágnes
Dr. Andréka Péter
Dr. Ablonczy László
Moderátor: B.Király Györgyi és Dr. Ofner Péter

16.00 – 16.20 Kegye János pánsíp művész muzsikál

Műsorvezető: Bulla Bianka

16.20 – 16.30 Tombola

A harmadik emeleten szűrővizsgálatok 11.00–től 17.00 óráig

  • magas vérnyomás
  • vércukormérés
  • stresszmérés
  • dohányzásról leszoktató módszerek
  • biofizikai és informatikai állapotfelmérés

Kiállítók:
IMI Mérnök Iroda
Empátia Biomed
77 Elektronika
Bauch & Lomb
Pharma Nord
Ubertas kft.
Gabriella Major
Mona Bt
Springmed Kiadó

Támogatók:
TERMA Zrt  
Országos Alapellátási Intézet
77 Elektronika
Bauch & Lomb
Boston Scientific Kft
B.Braun Medical KFt
TEVA
Vascular Venture Kft

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!