Ma Boglárka napja van. Holnap Lehel napja lesz.
A+ A A-

Fadd: mennyire lokális probléma a tbc fertőzésveszély?

Mennyire lokális probléma a tbc fertőzésveszély?Tolna megyén kívül is lehetnek érintettek? Hogyan reagál minderre országosan a lakosság? Többen vagy kevesebben járnak el tüdőszűrésre?

Fadd: nem vizsgáltatják meg magukat többen

Kötelező ingyenes tüdőszűrést tart az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális szervezete Faddon február 25-től március 9-ig. Jelenleg is tart ugyanis annak, a 29 éves, tuberkolózisban megbetegedett asszonynak és tizenkét hozzátartozójának a vizsgálata, akiknél tbc baktérium-fertőzés gyanúját állapították meg.

„Ma már csak azokon a területeken - megyében vagy kistérségben - kötelező a tüdőszűrés, ahol egy év alatt az új megbetegedések száma 25 százezrelék fölött van. Tehát 100 ezer lakosból több mint 25 betegszik meg” – mondta el dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője. Elmondta, hogy a legnagyobb probléma, hogy sajnos a lakosság egy jelentős része nem kellően együttműködő, pedig a járvány megállítása közösségi érdek lenne. Ahogy fogalmazott, „nagyon nehéz érdekelté tenni az embereket”. Külön hangsúlyozta a főosztálvvezető, szerinte „meg kell adni számukra azt a tudást, ami alapot szolgáltathat arra, hogy önként az egészségtudatos életformát válasszák, vigyázzanak egészségükre és a megelőzést komolyan vegyék”.

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

Egyet értett kollégájával Dr. Vadnai Marianna, a Nyírő Gyula Kórház és a VI. kerületi Tüdőgondozó Intézet főigazgatója is. Ahogy fogalmazott, „a lakosság a szűrést sajnos nem veszi elég komolyan: a személyes behívások ellenére mindössze 30-40 százalékban jelennek meg az időpontokon”. Ugyan nem állnak pontos adatok rendelkezésre, szerinte főleg azok jelennek meg ezeken a vizsgálatokon, akiknél valamilyen betegséget már megállapítottak, és a diagnózist követően hívják már őket vissza. Hozzátette: „a faddi eset sem a helyieket, sem más régió lakóit nem motiválta az adatok alapján szűrővizsgálatok elvégzésére”.

Kapcsolódó cikk(ek):

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: fadd  tbc  tuberkulózis  tüdőgömőkór  tüdőszűrés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!