Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

Tojásallergiások is kaphatják a védőoltást?

Tojásallergiások is kaphatják a védőoltást?Bár tartalmaz tojásfehérjét az újinfluenza elleni magyar vakcina, az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója kijelentette, hogy azt nyugodtan beadathatják maguknak a tojásallergiások is. Csak extrém esetben van ellenjavallat.

A napokban a tojásevésre, tojásfehérjére túlérzékenyek A(H1N1) védőoltásával kapcsolatosan félreértésre okot adó téves megállapítás kapott szárnyra – közölte Mészner Zsófia.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója hangsúlyozta, hogy a Magyarországon gyártott és forgalmazott Fluval P (Omninvest) vakcina valóban tojás felhasználásával készült, ám a gyártás során végzett, ún. biológiai tisztításnak köszönhetően tojásfehérjét alig kimutatható, kevesebb, mint 0,1 mikrogramm/adag mennyiségben tartalmaz csak.

Ez a minimális mennyiség – tette hozzá - messze alatta marad a tojásallergiások esetén is általánosan még elfogadott 1,2 mikrogramm/ml–nek. Ennek köszönhetően mindenki, aki tojásevésre allergiás reakciót mutat is, biztonsággal, a háziorvosi rendelőben beoltható. Nincs szükség tehát kórházi háttérre a tojásevésre allergiások esetében, ahogy a 15 hónapos korban adandó MMR (kanyaró-rubeola-mumpsz) vakcina adásánál sem.

A gyermekinfektológus szólt arról is: oltási ellenjavallatot kizárólag a tojásfehérjére kialakuló súlyos, ún. anaphylaxiás reakció jelenthet, mely extrém ritkaság a szakirodalomban, az elmúlt évtizedek alatt egyáltalán nem fordult elő pl. Magyarországon sem.

[OrientPress Hírügynökség]

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!