Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

H1N1: intenzív osztályon egy kismama

H1N1: intenzív osztályon egy kismamaAz új influenza szövődményei miatt került intenzív osztályra egy kismama - mondta az országos tiszti főorvos az MTI-nek szombaton. Falus Ferenc, az RTL Klub Híradójának mondottakat megerősítve hangsúlyozta az oltás fontosságát, és leszögezte: nem kell megvárni, amíg magyarországi adatok vannak arra vonatkozóan, hogy az influenzajárvány veszélyes.

Új vírus miatt intenzív osztályon egy kismama

A kismamáról csak annyit lehet tudni, hogy állapota kritikus és intenzív osztályon ápolják. Falus Ferenc az MTI-nek elmondta: a tisztiorvosi szolgálathoz eddig csak néhány értékelhető bejelentés érkezett arról, hogy háziorvos megtagadta az oltást, vagy nem javasolta a hozzá fordulónak. Ha ez bebizonyosodik, az érintett orvost felelősségre vonják.

Arra a kérdésre, hogy eddig hányan fertőződtek meg az új típusú influenzával, a tiszti főorvos azt mondta: a világon sehol nem tudnak erre pontosan válaszolni, becslése szerint Magyarországon eddig nem érte el a húszezret a fertőzöttek száma.

 

Falus Ferenc ugyanakkor hivatkozott az ukrán példára, ahol tíz nap alatt csaknem 900 ezren fertőződtek meg influenzával, számuk az utóbbi napokban már 24 óránként megduplázódott. Ukrajnában körülbelül 40 ezren kerültek kórházba, és 135-en haltak meg, ezért is nagyon fontos, hogy mindenki oltassa be magát - hangsúlyozta.

Az országos tiszti főorvos Magyarországon eddig öt bejelentett halálesetről tud, amely összefüggésbe hozható az új influenzával. Hozzátette: a ma nyilvánosságra került kismama esete az első Magyarországon, amikor egy várandós, egyébként egészséges nőt új típusú influenzával kezelnek intenzív osztályon.

(MTI)

Kapcsolódó kifejezések: h1n1  sertésinfluenza  új vírus 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!