Ma Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.
A+ A A-

H1N1: kismamák védőoltása

H1N1: kismamák védőoltásaVilágszerte folyik a vita: vajon mennyire alkalmal az új influenza ellen oltóanyag a kisgyemekek és a terhes nők számára.

Németországban másfél héttel a tömeges védőoltások megkezdése előtt szintén éleződnek a viták az oltóanyagról. A feltételezett mellékhatásokkal kapcsolatos kockázatokat közvetve a német egészségügyi minisztérium is elismerte, és bejelentette: a terhes nők számára a védőoltást csakis orvosi tanácsra, gyermekek számára pedig csökkentett dózisban ajánlja.

A szakértők körében különösen egy konkrét adalékanyag vitatott. Ezt az adalékot Európában azért használják, hogy erősítsék a vakcina hatását.
Ám az Egyesült Államokban és Ausztráliában nem használják ezt az erősítőt.
Magyarországon az új influenza felbukkanása óta 283 esetben igazolták az H1N1 vírus jelenlétét.

A kismamákat úgy tűnik, nem győzte meg az új influenza elleni kampány. Közel 90 százalékuk nem oltatná be magát.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos összehívta a pandémiás bizottságot, ahol szó volt a terhes nők oltásáról is, ami az elmúlt napokban nagy vihart kavart.

Székely Tamás, egészségügyi miniszter
"A szakmai kollégium megtárgyalta, és erről egy hivatalos emlékeztetőt küldött az Egészségügyi Minisztériumnak, ez csütörtöki napon volt. Ezt követően ugye tegnap a tv2-ben megjelent az az állásfoglalás a szakmai kollégium nevében. Én a mai napon felvettem a kapcsolatot a szakmai kollégium elnökével, Ludvig tanár úrral, aki azt mondta, hogy kettő darab jelenleg is érvényes állásfoglalásuk van, az egyik, amit augusztus, illetve szeptember 8-án, másikat pedig múlt héten csütörtökön küldtek meg az Egészségügyi Minisztériumnak a részére."

Az országos tiszti főorvos megerősítette a miniszter által elmondottakat és hozzátette, a vakcina európai szinten is jó minősítést kapott, így a kismamák félelem nélkül beoltathatják magukat.

Falus Ferenc, országos tiszti főorvos
"A világon minden ajánlás arról szól, hogy a terhesek vannak a jelenlegi influenza járványnak leginkább kitéve, őket kell a leginkább védenünk. Az utóbbi időben a veszélyeztetettségük mértékére vonatkozó becslések növekedtek. Az elején úgy gondoltuk, hogy négyszer nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a többi lakos. Most az utóbbi időben már 6-7-szeres veszélyeztetettségről tudunk."

Az új típusú H1N1 vírus ellen a legjobb védekezés a megelőzés, ennek pedig egyetlen lehetséges módszere a védőoltás.

Nézze meg videón

freepress24.tv
Kapcsolódó kifejezések: h1n1  védőoltás  új influenza 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!