Ma Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
A+ A A-

A nők 10%-a sem megy el méhnyakrákszűrésre

a_nk_10-a_sem_megy_el_mhnyakrkszrsre.gifHazánkban a méhnyakrákszûrésre behívott nőknek 10%-a sem megy el az orvosi vizsgálatra. Évente 1000-1100 új beteget regisztrálnak, akiknek nagy részét korai felismerés esetén meg tudnák gyógyítani.  "Hosszú évek óta járok. Rettenetesen sok beteg nő van, és én szeretném tudni, hogy állok egészségileg. Ez azért fontos." "Ez egy annyira egyszerû és rövid dolog, szinte fájdalommentes, nem kellemetlen. Ennyit az ember megtehet az egészségéért."

Ritka, hogy így vélekedjenek a nők a méhnyakrákszûrésről. Magyarországon ugyanis a felnőtt nők többsége nem megy el a ilyen vizsgálatra. Pedig az életük múlhat a baj korai felismerésén.

"A vizsgálati rendszer több mint egy évvel ezelőtt indult el, több mint 600 ezer nő kapott értesítést arról, hogy részt vegyen méhnyakrákszûrésen. Sajnálatos módon azonban a megjelenési arány eddig nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket, hiszen 10% alatt van a megjelentek aránya" - vázolja a lesújtó képet Szánthó András, az I.számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosa.

A daganatos megbetegedések között a mellrák vezeti a halálozási listát. Ennek ellenére idén a 45 és 65 év közötti korosztálynak csupán 39%-a ment el mammográfiás vizsgálatra, ami az uniós átlag fele. De Írországban például a nők 95, Svédországban pedig 75%-a veszi komolyan az emlőrákszûrést.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: beteg  daganat  méhnyak  rák  rák  szűrés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!