Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gál napja van. Holnap Hedvig napja lesz.
A+ A A-

0,8 db fogkefét használ évente az átlagos magyar

fogkefe1.jpgJóformán nem járnak fogorvoshoz a magyarok - állapította meg egy közelmúltban végzett, a Magyar Fogorvosok Egyesülete és az orvosi kamara fogorvosi tagozata által is támogatott, egy szájápolási termékeket gyártó cég által készített felmérés. Az emberek döntő többsége évente legfeljebb egyszer, de inkább egyszer sem keresi fel a rendelőket.

Nem csoda tehát, hogy a fogászati szûrések nagy része kezeléssel végződik. A szeptemberi vizsgálatba bevont fogorvosok hatvan százaléka szerint jó, ha a páciens évente egyszer elmegy a rendelőbe. A szûrésre jelentkezők alacsony száma három évvel a megelőző kezelések ingyenességének bevezetése után már nem magyarázható azzal, hogy sokan a kiadástól félnek: az orvosok több mint ötven százaléka szerint már mindenki tud a szûrés ingyenességéről, szemben a 2002-es adatokkal, amikor a lakosság többsége erről nem hallott.

A fogorvosok 54 százaléka szerint minden szûrést kezelés, legtöbb és legszerencsésebb esetben fogtömés követ, holott már évi két ellenőrzéssel a beavatkozást igénylők száma jelentősen csökkenthető lenne.

Ha az adatokat a fogkefe- és fogkrémfogyasztásról szóló idei kutatás eredményeivel kiegészítjük, akkor kiderül, miért van szinte minden magyarnak legalább egy lyukas, jobb esetben tömött foga. A fogorvosok által javasolt négy, illetve nyolc darabbal szemben évente személyenként átlagosan 0,8 fogkefét, valamint 2,8 tubus fogkrémet használunk.

A cikk a reklám után folytatódik

A fog- és szájbetegségekkel kapcsolatosan a kutatásban megkérdezett fogorvosok tapasztalatai az országos szájhigiénés mutatókkal egybevágtak. A gyakorlatilag mindenkit érintő fogszuvasodás mellett az orvosok szerint is az ínygyulladás, illetve a különböző fogágybetegségek a leggyakoribbak.

Bár a fogszuvasodás valamennyi korosztálynál problémát jelent, az orvosok hetven százaléka szerint mégis inkább kamaszkorban, 10-15 éves kortól jelentkezik a legmarkánsabban, mivel a helytelen szájápolás "gyümölcsei" ekkorra érnek be. Ha a páciens továbbra is elhanyagolja a fogait, a leépülés rohamosan folytatódik.
A magyar középkorúak fogainak ötven százaléka szuvas, hiányzik vagy tömött, míg a nyugdíjasoknak alig van ép foguk.

A nők a szájápolásban még mindig előbbre járnak: a fogorvosok 44 százaléka szerint ők gyakrabban keresik fel ellenőrzés miatt a fogorvosi rendelőt. A többiek szerint ugyanannyi férfi fordul meg a rendelőben, mint nő. Fontos megjegyezni, hogy számos szájbetegség, például mindenekelőtt a szájrák kockázata a férfiaknál nagyobb, mint nőknél.

A negatív adatok mellett a kutatás pozitív eredményekkel is szolgált. A közremûködő fogorvosok hetven százaléka szerint az elmúlt három évben csaknem harminc százalékkal nőtt a szûrésre és a kezelésre jelentkezők száma.

Kapcsolódó kifejezések: fogkefe  fogszuvasodás  szájápolás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!