Ma Apollónia napja van. Holnap Ellák napja lesz.
A+ A A-

Kellemetlen meglepetés az OMSZ-nál

OMSZMiután a Kúria a szakszervezet beadványa nyomán érvénytelenítette a kollektív szerződést, az abban foglaltak érvénytelenné váltak.

Miután a szolgálatnál működő egyik szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) megtámadta a 2016. év végén megkötött kollektív szerződést és a Kúria Kifogásuk nyomán, december 11-én hatályon kívül helyezte azt, a megállapodásban foglalt, fix összegben meghatározott több juttatás – így a munkaruha-mosatás, a cipőhasználat és bankszámla költségének térítése – is odaveszett - tárta fel a népszava.hu annak okát, hogy szerződésben rögzített egyszeri 37.240 forint helyett mindössze néhány ezer forintot kapott karácsony előtt több mentődolgozó.

Kármentésként az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója úgy döntött: az eddig költségtérítésként utalt juttatást kifizetik munkabérként. Csakhogy mivel juttatás helyett munkabérként számfejtették az összeget, sokaktól nagyobb tételt vontak le. Így fordulhatott elő, hogy végül különböző összegek érkeztek a számlákra. Volt akinek mindössze 2-3 ezret utaltak, és akadtak, akik a juttatásként várt összegnek csak a felét vagy háromnegyedét kapták meg.

A lap kérdésére az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatósága azt írta: a Kúria döntésének időpontja miatt az idei év végi juttatásokat csak ,,hóközi kifizetésként” folyósíthatták, ez pedig befolyásolta a levonások mértékét. Ígérték viszont, hogy a következő hónapban kompenzálják az érintett dolgozókat. Az OMSZ tájékoztatása szerint a szervezet főállású munkavállalóinak bruttó 56.000 forintot számfejtettek, és 7963 főnek összesen nettó 262,3 millió forintot fizettek ki.

Az OMSZ fontosnak tartotta leszögezni: továbbra is mindent megtesznek azért, hogy bajtársaikat ne érje veszteség a MOMSZ lépése miatt. Közölték: ha az érdekképviseletek konszenzusra jutnak a kollektív szerződés tartalmáról és közösen érdemi javaslatot tesznek, akkor a menedzsment kész tárgyalni. Ezzel együtt jelezték, a Kúria ítélete után is érvényes egy korábbi kollektív szerződés, de az abban foglalt juttatások az eddigieknél kisebbek. Az OMSZ ugyanakkor ígérte, hogy saját költségvetésének terhére az elkövetkező hónapokban is biztosítja majd a most érvénytelenné vált kollektív szerződésben rögzített járandóságokat.

A mentők karácsonykor sem állhatnak meg

A mentők karácsonykor is teljes készenlétben állnak, az ország 255 mentőállomásán ezerötszázan teljesítenek majd szolgálatot – közölte az Országos Mentőszolgálat. A mentőegységek ebben az időszakban a fővárosban általában naponta hatszáz, országszerte több mint kétezer esetben nyújtanak életmentő segítséget. (MTI)

Továbbiak a népszava.hu oldalán

 Fotó: Fejér Gergely

 

Kapcsolódó kifejezések: OMSZ  Országos Mentőszolgálat  kollektív szerződés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!