Ma Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna és Tiborc napja lesz.
A+ A A-

Hihetetlen, hányszor jár dokihoz az átlag magyar

stethoscope a 17445058Magyarországon átlagosan 9,6 napot töltenek a betegek az intézményekben, ami a negyedik leghosszabb intervallum a rangsorban.

Statisztikák szerint a magyarok járnak a legtöbbet a orvoshoz szinte a teljes EU-ban

Kiderült, hogy egy átlagos hazai állampolgár majdnem havonta keresi fel orvosát, vagy hívja házhoz azt. Mindeközben az OECD adatsorából az derült ki, hogy több mint félmillió magyar nem jut hozzá rendes orvosi ellátáshoz - írja a Pénzcentrum.

A közölt táblázat szerint hazánkban 10,9 orvosi "konzultáció" jutott egy főre 2017-ben, tehát egy átlagos magyart majdnem havonta lát a doki. Itt kell megjegyezni, hogy az uniós statisztikai hivatal az orvosi "konzultáció" fogalma alá veszi a rendelőben tett látogatást, a házhoz hívott doktort és a kórházi látogatásokat is. Egyedül a fekvőbeteg-ellátásban töltött időt nem vették ezekkel egy kalap alá - illetve az ahhoz kapcsolatos utókezeléseket, kontrollokat.

Hozzánk hasonlóan gyakorta látja orvos a szlovákokat, a németeket pedig eggyel kevesebbszer. A környező nemzetek közül a románok járnak a legkevesebbet orvoshoz, öt látogatás jutott egy emberre 2017-ben, de a bolgárok is átlagban csak kéthavonta voltak. Horvátországban 6,47, Ausztriában 6,53 a szlovéneknél pedig 6,6 az átlag. Náluk a lengyek eggyel többször jártak a dokinál, a szerbeknél pedig 7,7 orvoslátogatás volt az átlag, Csehországban pedig majdnem 8 jutott egy főre 2017-ben.

Magyarországon átlagosan 9,6 napot töltenek a betegek az intézményekben, ami a negyedik leghosszabb intervallum a rangsorban. Előttünk csak Franciaország (9,9 nap), Oroszország (11 nap), Japán (16,2 nap) és Dél-Korea (18,5 nap) áll.

További részletek a penzcentrum.hu oldalán »

 

Kapcsolódó kifejezések: OECD  eurostat  háziorvos  orvosi ellátás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!