Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Fábián és Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.
A+ A A-

Trópusi viszonyok a kórházakban

klimatizálásKórházkörkép: a műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nincs hűtés.

Sok kórházban probléma a klimatizálás

– derült ki a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökének gyors felméréséből, amelyet a kancellária miniszter biztatására készítettek. A szervezet valamennyi intézményében rákérdezett: jelent-e gondot a mesterséges hűtés hiánya - számolt be róla a népszava.hu.

Ficzere Andrea, az MKSZ elnöke a lapnak elmondta: a 108 kórházból mintegy 46 válaszolt, miután nyár van – szerinte – ez nem is olyan rossz arány. A válaszok szerint az intézmények 67 százalékának a központi műtője klímás, 59 százalékuknak az intenzív osztálya is hűtött. A betegszobáknak viszont már csak a két százaléka klimatizált, az ambuláns vizsgálónak pedig csak a 9 százaléka. A válaszokból kitűnik az is, nem csak a klíma hiánya a gond, hanem az is, hogy a meglévők kétharmada elavult készülék, az intézmények felének pedig nincs pénze a karbantartásra. Mint az elnök elmondta: a válaszadók között volt olyan kórház is, ahol csak akkor lehetne beépíteni ilyen készüléket, ha az elektromos hálózatot is bővítik, cserélik.

Ficzere Andrea szerint a kórházak hűtése nem csak a betegek, és a dolgozók kényelmét szolgálja, hanem a betegbiztonság fontos tényezője, mert amikor több mint 30 fok van egy egészségügyi intézményben jelentősen megnő a fertőzés veszélye is. Hozzátette: az adatokból a kórházszövetség elnöksége összesítést készített Gulyás Gergely kancellária miniszternek. Ettől azt várja, hogy a Miniszterelnökségen költségszámítás készül a kórházak klíma-problémájának megoldására. Mint mondta: ha idén már nem is, de jövő nyárra megoldódhat az intézmények hűtési gondja.

Forrás: nepszava.hu

 

Kapcsolódó kifejezések: klimatizálás  kórházak  légkondicionáló 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!