Ma Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.
A+ A A-

Ennyit kap egy betegszállító 30 éves munkaviszony után

betegszallito mentokA beteghordozók nagyon sokat túlóráznak, gyakran havonta 300 órát, ráadásul az alapbérük sok esetben a nettó 100 ezret sem éri el.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint legalább 50 százalékkal kellene emelni a betegszállítók alapbérét és a túlórájukat is rendesen ki kellene fizetni - derül ki az ATV riportjából.

Az összes betegszállító felmondott a hatvani kórházban, mert nagyon keveset keresnek, pedig rengeteget dolgoznak. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta, hogy a beteghordozók még a felmondási idejüket töltik, és a kórház úgy gondolja, ez idő alatt valahogy pótolni fogják a távozó munkaerőt.

Elhangzott, hogy ebben a kórházban korábban megpróbálták a betegszállítókat átképezni műtőssegédnek, mert ott is létszámhiány van. Ehhez komolyabb átképzésre van szükség, tette hozzá Soós. Próbálják a dolgozókat átcsoportosítani, de ebben komoly veszélyhelyzet rejlik, mert ha nincs meg a megfelelő szakmai hozzáértés, akkor az a betegeket veszélyeztetheti, magyarázta. Mint ahogy az is, ha a létszámhiány miatt egy beteg nincs időben elszállítva a szükséges vizsgálatra, vagy kezelésre, tette hozzá. Olyan is előfordul, folytatta, hogy halottat kell szállítani, utána meg be kell menni a műtőbe, és ez különösen veszélyes.

Szó volt róla, hogy a beteghordozók nagyon sokat túlóráznak, gyakran havonta 300 óránál is többet dolgoznak, ráadásul nincs rendesen kifizetve a túlórájuk, közölte a szakszervezeti elnök. Azonkívül az alapbérük sok esetben a nettó 100 ezret sem éri el. Harmincéves munkaviszony után is csak 170 ezer forint az alapbérük a bértábla szerint, közölte. Soós Adrianna úgy véli, legalább 50 százalékkal emelni kellene az alapbérüket, és a túlórát rendesen ki kellene fizetni.

További részletek az atv.hu oldalán.

 

Kapcsolódó kifejezések: beteghordozó  betegszállító  mentők  túlóra 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!