Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.
A+ A A-

AB: jogellenesen vette el a kormány a rokkantnyugdíjakat

83374 kerekes szekHiába maradt valaki ugyanolyan rokkantsági állapotú, jobb értékelést kapott, emiatt megvonhatták a rokkantsági ellátása nagy részét – mondta ki az Alkotmánybíróság. Most ennek vége lehet.

Jogellenesen vette el a kormány 2012-ben a rokkantnyugdíjakat – mondta ki az Alkotmánybíróság. Az Index szerint a testület úgy ítélt: olyan emberekről állapították meg, hogy jobban vannak, akik továbbra rokkantak voltak, csak egy új vizsgálattal jobb értékeket adtak nekik, erre hivatkozva pedig megvonták a rokkantsági ellátásuk nagy részét.

Az Alkotmánybíróság most arra kötelezte a bíróságokat, hogy a rokkantsági ellátás visszavágása miatt pereket indítók ügyében ne az új rendszerben kapott százalékos minősítéseket vegyék figyelembe, hanem azt, hogy az emberek egészségi állapota javult-e. A parlamentnek pedig 2019. március 31-ig új törvényt kell alkotnia.

Ahhoz, hogy 2012 után valaki rokkantsági ellátást kapjon az addigi rokkantsági nyugdíj helyett, egy felülvizsgálaton kellett átesnie. Ha úgy állapították meg, hogy javult az állapota, akkor kevesebb pénzt kaphatott. A kormány ezt akkor azzal indokolta, hogy sokan próbáltak csalni, csakhogy a valódi rokkantak is rosszul járhattak. Márpedig az Alkotmánybíróság szerint nem az emberek lettek egészségesebbek, csak átalakultak az értékelés szempontjai - szemlézi a hvg.

Mondom, hogy jobban tetszik lenni!

Azt a kormány sem rejti véka alá, hogy alapvetően spórolni akart a rokkantnyugdíjasokon, csak kicsit megfűszerezte ezt az önellátásról és a munkaalapú társadalomról szóló érveléssel. Ahogy Czibere Károly, szociális ügyekért felelős Emmi-államtitkár az AB-nek még áprilisban küldött levelében fogalmazott:

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv. ) elfogadására a Széll Kálmán Terv 11. Adósság és Akcióterv alcimet viselő fejezetének 6. pontja végrehajtása érdekében került sor, amely értelmében "az államháztartási egyensúly fenntartása megkívánja, hogy a költségvetés takarékoskodjon azokkal az állami kiadásokkal, amelyek esetében az állampolgár - állami ellátás igénybevétele helyett - aktív részese lehet a társadalmi értékteremtésnek és annak, hogy önmaga ellátásáról gondoskodjon"

Azt is írja, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszerének átalakítása is hozzájárult ahhoz, hogy 2006 és 2016 között a foglalkoztatás 10,7 százalékkal emelkedett, a munkanélküliek száma pedig 26,3 százalékkal csökkent. Mindehhez Czibere elmondásában úgy gondolták át a rendszert, hogy „a megváltozott munkaképességű személyek megmaradt, illetve fejleszthető képességeire épülő” rehabilitációval dolgozni tudjanak.

Átalakították az értékelési szempontokat, amelyek alapján megállapították, hogy ki milyen egészségi állapotban van, mennyi pénz jár neki.

Az új vizsgálat pedig nagyon sokaknál megállapította, hogy javult az egészségi állapota, vagyis csökkent a rokkantságának a százaléka. Például volt olyan, akiről évekkel azelőtt azt állapították meg, hogy 50 százalékos mértékű egészségkárosodása van, az új vizsgálat szerint pedig ez 43 százalékra javult. 

További részletek az index.hu oldalán

 

Kapcsolódó kifejezések: Alkotmánybíróság  rokkantnyugdíj  rokkantnyugdíjak 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!