Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vilmos napja van. Holnap János és Pál napja lesz.
A+ A A-

Volt betegeiért nyilatkozott Székely László

szekely laszlo szivsebesz heti naploA betegeknek sürgős (ha nem is azonnali) beavatkozásra van szükségük, amit napokkal lehet halasztani, de hetekkel nem.

Élőben adott interjút az ATV Heti Naplójában Székely László, a GOKI-ból azonnali hatállyal elbocsájtott szívsebész. Az orvost először arról a két betegéről kérdezték, akiket már nem tudott megoperálni a felmondás miatt. Székely László a műsorban elmondta, ezeknek a betegeknek sürgős (ha nem is azonnali) beavatkozásra van szükségük, amit napokkal lehet halasztani, de hetekkel, hónapokkal nem. Ahogy fogalmazott: nem szabad parkoltatni őket, halogatni az esedékes műtéteket és utólag őt hibáztatni az esetleges következményekért. Mint mondta, elsősorban az ő érdekükben vállalta a beszélgetést.

A vele szemben lezajlott vizsgálat nyomán kitört politikai viharral kapcsolatban a főorvos azt mondta: nem szeretne politikus lenni, nincs politikai motivációja. Úgy fogalmazott: azért a közösségért teszi, amit tesz, amelynek az eltávolítása előtt maga is része volt. Mint kifejtette: az általa vezetett osztályon nem csupán szakmai szempontból igyekeztek a maximumot adni, de abban is, hogy emberségesen kezelték a betegeket. Székely László szerint az ott dolgozók egy jól működő ellátó egység részesei voltak, és büszkék voltak erre.

Magáról a vele szemben indított vizsgálatról elmondta: szerinte formai hibát követett el márciusban, amikor idegen orvos segítségét kérte egy betege műtéte során. Hozzátette: ők egy egyszakmás intézmény, így a műtét során fellépő komplikációk miatt kívülről kellett orvost hívni. Méghozzá – mondta Székely László – nem egy, hanem három orvost kellett hívni: egy plasztikai sebészt, egy mellkassebészt és egy tüdőgyógyászt. A vizsgálat során csak az elsőből lett probléma, a másik két orvos behívása nem zavart senkit – tette hozzá Székely László.

Azokkal a vádakkal kapcsolatban, amelyek szerint a márciusi műtét körülményei a hálapénz miatt alakultak úgy, ahogy, Székely László azt mondta: a hálapénz egy létező jelenség, nem akar álszent lenni. Ám a hálapénz és a plasztikai sebész behívása között nem volt összefüggés. A baj az volt, hogy a szilikon bekerült a vérkeringésbe, és ha nem távolítja el, a páciens életveszélybe került volna. Márpedig ő maga nem alkalmas ennek a problémának a megoldására. Döntése tehát nem a hálapénzről, hanem a beteg életéről szólt.

Arra a kérdésre, hogy hányszor volt hasonló helyzet a praxisában, Székely László úgy válaszolt: több tucatszor volt ilyen esete, havi szinten előfordult az ilyesmi. Hozzátette: plasztikai sebész jelenléte nem volt mindennapos.

Arra a kérdésre, hogy elgondolkodott-e a külföldi folytatáson, Székely László úgy reagált: 1996 és 1998 között az Egyesült Államokban dolgozott, ám amikor terhes lett a felesége, hazajöttek, mert azt szerették volna, hogy a fiuk itthon szülessen meg. Mint elmondta: ma is itthon szeretnének maradni. Székely László úgy véli: arra a csapatra, amely a kardiológiai intézetnél dolgozott a vezetésével, szüksége van Magyarországnak. Mint elmondta: ott dolgozna a legszívesebben, ahol eddig, de máshova is szívesen megy.  

A teljes beszélgetés itt megtekinthető

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!