Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

Vastagbélrák-szűrés: se eszköz, se orvos

vastagbelrak szures (forras: wikipedia)A magánszolgáltatók bevonása nélkül gyorsan megbukhat az országos vastagbélrák-szűrés.

Egyelőre bizonytalan, hogy milyen lendülettel startolhat a Kásler Miklós által a múlt héten bejelentett országos vastagbélszűrő-program. Szakemberek szerint ugyanis hiába készülnek erre már két évtizede, továbbra is tisztázatlanok a részletek - írta a népszava.hu.

Bene László, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság jövőbeni elnöke, a Magyar Magán Gasztroenterológusok Társaságának minap leköszönt vezetője örül, hogy végre elkezdődik ez a régóta várt program, de aggódik is, hogy az állami kapacitás nem lesz elegendő a műszeres vizsgálatokhoz. Szerinte a kórházi kapacitások már most is feszítettek: ha nem daganatgyanú miatt, tehát sürgősséggel kérik a vizsgálatot, akkor országrésztől függően három héttől, akár három hónapot is kell várakoznia egy-egy betegnek, mire sorra kerülhet. A rák-gyanú esetén általában két héten belül megtörténhet a vizsgálat.

Vastagbélrák-szűrés: 400 ezer új pácienst kell műszerrel is megvizsgálni

Most évente körülbelül 100 ezer kolonoszkópos, azaz vastagbéltükrözéses vizsgálatot végeznek az országban. Ha elindul a szűrés, akkor a teljes populáció székletvér szűrése után várhatóan 400 ezer új pácienst kell műszerrel is megvizsgálni. Ha ezt nem egyszerre kell elvégezni, akkor is óriási terhet ró majd a rendszerre. Mindez nem csak a finanszírozásban jelenthet plusz terhet, az endoszkópos vizsgálatot végző hazai szakemberekből is jóval több kellene hozzá, mint ahányan most dolgoznak.

A program kapcsán a közösségi portálok szakmai csoportjaiban is vita bontakozott ki. A szükséges új endoszkópoknak csak a felére futotta, így nemcsak a személyi-, hanem a technikai feltételek sem adottak. S egyetértenek abban is, hogy a magánellátók bevonása nélkül biztosan nem fog menni. Van aki szerint az egyéb részletek sem tisztázottak. Így például az: hol vannak és vannak-e patológusok, akik a bélből kimetszett mintákat vizsgálnák? Van-e elég képalkotó diagnosztikai, sebészeti-onkológiai kapacitás a kiszűrt betegek ellátásához? 

A lap úgy tudja: havonta 25-65 ezer ember eshet át így a szűrés első fázisán. Az eredményről a laboratóriumok a háziorvosokat értesítik. S akinek a mintája pozitív lesz, azaz találnak vérzésre utaló nyomokat, azt kolonoszkópiára, vastagbéltükrözésre kell tovább küldeniük. Erre a vizsgálatra a háziorvosnak kell időpontot egyeztetniük betegeik számára.

További részletek a Népszava oldalán

 

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!