Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
A+ A A-

Mit léphet a beteg, ha százezreket követel az orvos?

halapenz paraszolvenciaBár nem precedensértékű, de azért elég ritka, hogy végrehajtandó börtönbüntetést kapjon elsőfokon egy orvos vesztegetés.

Elsőfokon két év letöltendőt kapott egy ortopédsebész, aki minimum 9 betegétől pénzt követelt ki az ellátás után. Az elmúlt években néhány ilyen ügy jutott bíróság elé, volt, ahol a szülésért 150 ezret kérő orvos pártízezres büntetéssel megúszta a végén. A betegnek nem egyszerű bizonyítani igazát, az esetek elenyésző részében születik feljelentés - írta a hvg.hu, felidézve néhány ilyen ügyet.

„Elmondják a betegek, hogy egy-egy műtétnek szabott ára van, az orvos közli, hogy megcsinálja, és ennek ennyi a költsége” – ezt már a műhibaperekre szakosodott ügyvéd, Ábrahám László mondja. „Az én egyik ügyfelemmel is közölte az orvos, hogy nála ennyi pénz egy tank benzinre sem elég. A beteg meg kiegészítette még egyszer annyival.” Miután ez jellemzően „látens, bizonyíthatatlan”, a műhibapereknél ezt a kárigénynél ki szokták hagyni, a vélt vagy valós orvosi hiba miatt tesznek büntetőfeljelentést vagy indítanak kártérítési pert.

Mina András betegjogokkal is foglalkozó egészségügyi szakértő is számtalan hozzá fordulótól hallja, hogy fizetett is előre az orvosnak, de csak az esetek 10-20 százalékában akarnak valamit kezdeni az üggyel, 1-2 százalék jut el feljelentésig. (Általában csak azok panaszkodnak, akik nem azt kapták, amit reméltek.)

Felvétel nélkül nagyon nehéz bizonyítani az ilyen beszélgetést - az orvos ködösíthet is a szembesítéskor, hogy nem úgy értette, csak általánosságban beszélt -, de a cikkben felsorolt esetek azért azt mutatják, ha több sértett jelentkezik, megállhat az ügy.

Mina azt mondja, nem mindenki a pénzt akarja visszakapni, sokaknak elég, ha a betegjogi képviselő megpróbálja elérni, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset az adott intézményben, vagy az orvos a betegnek elismeri a hibáját és bocsánatot kér. „Előfordul ilyen is, időnként menni szokott.”

Esetek és következmények a teljes cikkben.

 

Kapcsolódó kifejezések: hálapénz  műhiba  vesztegetés 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!