Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.
A+ A A-

Ezért egy katyvasz a magyar egészségügy

katyvasz euAz alapkérdés az: vajon az egészségügyi ellátás szolgálat vagy szolgáltatás?

Az egészségügy alapvető kérdéseire kellene először válaszolni, ahelyett, hogy a tűzoltással foglalkozunk. A zavar fenntartása a politikának is érdeke - olvasható a magyarnarancs.hu-n.

Sokféle kritika éri a hazai egészségügyet. A kritika egy része a lakosoktól, betegektől irányul az ellátórendszer, az egészségügyi dolgozók és az egészségügy szabályozását, finanszírozását, működtetését intéző kormány és NEAK/OEP felé. A kritikák másik része, hogy a kormány kritizálja a „saját” egészségügyi rendszerét a hálapénz miatt, a feleslegesnek mondott vizsgálatok és kezelések miatt. A szakpolitikusok általában tömörebben fogalmaznak: „minden rendben, világszínvonalú” vagy „tönkretették”.

Lassan ideje lenne lépésről-lépésre elemezni, hogy mi a bajok gyökere, majd erre alapozva lépéseket tenni egy tisztességes, mindenki számára elérhető, a lakosok egészségi állapotának megőrzésében és helyreállításában jeleskedő egészségügyi rendszer felé. Vágjunk bele!

Az alapkérdés továbbra is az: vajon az egészségügyi ellátás szolgálat vagy szolgáltatás?

Ha szolgálat, mint a papok, tanítók, bírák, katonák, rendőrök stb. szolgálata, akkor állami, akkor bértábla van, és azt kell meghatározni évente, hogy melyik (köz)szolga bértáblája hogyan viszonyul az alaptáblához. Mondjuk az orvosoknál az alapot szorozzuk meg 3,345-tel. Ez egyszerű, kiszámítható és automatikus. Nem azt nézzük, hogy mennyi pénze van a pénzügyminiszternek, hanem azt, hogy mennyit kell biztosítania az éves költségvetésben e célra.

Ha pedig szolgáltatás, akkor a munkaerő ára része a szolgáltatás költségének ugyanúgy, mint a penicillin, a géz, az ultrahang gél és a CT készülék csöve, amortizációja, no, meg az a bevételi többlet, amit a fejlesztésekre lehet fordítani. Ezeket a költségeket évente kell felmérni szakterületenként, szakmánként stb, ugyanúgy, ahogy a zöldséges is tudja, hogy mennyiért veszi és adja a gyümölcsöket, mennyi a villanyszámla és mennyi a segédúr bére.

Itt és most egyik sincs, katyvasz van.

A cikk folytatódik a Magyar Narancs oldalán »

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!