Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.
A+ A A-

Szavazzon az Év Praxisára - íme a TOP 20

dokikIndul „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat második szakasza! Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkársága által meghirdetett pályázat első szakaszában a páciensek május 10-ig történeteikkel díjazhatták háziorvosukat és munkatársát határon innen és határon túl.

Itthon az 1000–3000 lakosú apróbb településektől (pl. Paszab, Napkor, Arló, Sándorfalva, Nyírmihálydi) a nagyvárosokig (Budapest, Miskolc, Kecskemét, Nyíregyháza, Debrecen) az egész ország területéről érkeztek ajánlások. Ami a határon túli településeket illeti, Erdély és Kárpátalja vezet az ajánlások számában. A határon túli ajánlók között ott van a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete, a Kárpáti Igaz Szó szerkesztősége, de a Sütő András Baráti Egyesület is.

A legtöbb ajánlást egy nyíregyházi és egy szovátai orvos kapta, előbbit 20, utóbbit 18 betege ajánlotta nagy szeretettel. A legidősebb az a budapesti doktornő, aki 79 évesen fekvőgipsszel a lábán is rendel, és akit betegei kérnek, hogy maradjon, gyógyítson még! De ne feledkezzünk meg a rajongásig szeretett felvidéki doktornőről sem! „Csuli néni az év praxisa versenyben!” – írja a Felvidék.ma, szavazásra buzdítva olvasóit!

A legkedveltebb orvosok előre egyeztetett időpontban fogadják betegeiket, így a zsúfoltság, a hosszú várakozás és a fertőzés (különösen az idősebbek és a kicsik számára) elkerülhető. Fontos a mini labor, a helyben történő vérvétel és vizeletvizsgálat, továbbá – ahol lehetséges – az EKG is. A betegek azt az orvost szeretik, becsülik igazán, aki partnerként tekint rájuk, aki a szakorvosi rendelőből visszatérőknek elmagyarázza a szakkifejezéseket, és segít levonni a következtetéseket. Fontos, hogy a családorvos részt vegyen szakmai képzéseken, és az is, hogy az infokommunikáció korában szinte mindig elérhető legyen. A legnépszerűbbek a mobiltelefon mellett e-mailben, és a közösségi portálokon, sőt saját honlapjukon is elérhetők, ahol naprakész és fontos információkkal látják el pácienseiket.

A szervezők 284 ajánlást regisztráltak, ebből 51 mindössze 1-2 mondatos volt, tehát nem felelt meg a pályázati kiírásnak. 233 történet viszont olvasható a www.evpraxisa.hu portálon. A hálás betegek mellett a hazai és a határon túli polgármesteri hivatalok, önkormányzatok, idős otthonok, könyvtárak, szerkesztőségek, nyugdíjas klubok, sőt, a Nagycsaládosok Egyesülete (Magyarországról és Kárpátaljáról is) a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, egyetemi oktatók, és szakfelügyelő orvosok is beszálltak a nemes versengésbe, kollégáikat javasolva.

A zsűri – melynek tagjai között ott van Kásler Miklós professzor az Emberi Erőforrások Minisztériuma első embere is – a történetek alapján választotta ki a nemes versengés 10-10 legjobb praxisát. A háziorvosok neve ABC rendben található a portál szavazó oldalán.
A pályázat második szakasza május 20-án indult. A végső sorrendet, vagyis, hogy ki nyeri meg a versenyt határon innen és határon túl: a portál olvasói döntik el!

Határon túli jelöltek:
Dr. Bújdosó Erzsébet / Tarnóc – Kárpátalja
Dr. Cuzic Melinda / Szováta – Erdély
Dr. Erdő Szabolcs / Brassó – Erdély
Dr. Finna Judit / Marosvásárhely – Erdély
Dr. Kovács Mihály / Visk – Kárpátalja
Dr. Mihajlec Gréta / Ungvár – Kárpátalja
Dr. Szabó Erika / Tiszasalamon – Kárpátalja
Dr. Szabó Zoltán / Marosvásárhely – Erdély
Dr. Széles Czézár Júlia / Csíkszereda – Erdély
Dr. Vrezgó Erzsébet / Nagymegyer – Felvidék

Hazai jelöltek:
Dr. Altsach Rita / Újszilvás
Dr. Csullag Zsolt / Györe
Dr. Gulyás Gábor / Nyíregyháza
Dr. Lavicska Enikő / Budapest
Dr. Molnár Károly / Mezőkövesd
Dr. Nagymihály Sándor / Sándorfalva
Dr. Németh Csilla / Arló
Dr. Nikolits Ilona / Budapest
Dr. Perneczky János / Nyírmihálydi
Dr. Sojlekova Anna / Kecskemét

„Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat második szakasza május 20-tól június 2-ig tart! A szervezők várják a szavazatokat!

 

Kapcsolódó kifejezések: háziorvosi praxis  Év praxisa 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!