Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.
A+ A A-

Svébis Mihály: a magyar lakosság rendkívül beteg

mkszlogo 2A ráfordításhoz képest jól működik a magyar egészségügyi rendszer – mondta kórházszövetség elnöke.

A pazarlás és a pénzhiány egyszerre van jelen az egészségügyben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály szerint csökkent a rezidenselvándorlás az ösztöndíjaknak és a fizetésemeléseknek köszönhetően. Folytatni kell a bérelemeléseket – tette hozzá.

A Ratkó korszakban született emberek tömegei hamarosan rázúdulnak az egészségügyre, amire az intézményrendszer nincs felkészülve – mondta Svébis Mihály, aki jelezte, vannak humánerőforrás-problémák is. „Van ápolónő hiányunk, van orvoshiányunk, bár itt közrejátszik az elvándorlás is, és ez az utóbbi időben lényegesen csökkent, de azért ezeket a problémákat az elkövetkezendő időszakban orvosolnunk kell” – fogalmazott.

A kórházszövetség elnöke szerint folytatni kell a béremelést, véleménye szerint további 30-40 százalékra lenne szükség, elsősorban a szakdolgozóknál. A kórházak finanszírozását is növelni kellene – tette hozzá. „Ha a finanszírozás elég lenne, akkor nem kellene minden év végén konszolidálni a kórházakat” – emelte ki Svébis Mihály.

Példaként említette, hogy hiányzik a rendszerből az amortizáció, a gépek cseréjének költsége. Az új beavatkozások, új technikák berendezéseket igényelnének, ezek ára azonban nagyon magas.

A cikk folytatódik az Inforádió oldalán »

 

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!