Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.
A+ A A-

Aggódik? Komoly betegsége lehet? 8 hónap múlva kivizsgáljuk!

beutalo hirtvÉv végére kapott időpontot egy olyan szemvizsgálatra a Hírtv olvasója, amit ha elvégeznek, számos más betegség meglétét is ki lehet zárni. A több mint nyolc hónapos várakozás még nem is minősül extrémnek Magyarországon, több olyan esetről is lehetett már hallani, ahol évek múlva jutna csak be a beteg az orvoshoz.

Szemfenék vizsgálatra kért, majd 2018. december 6-ára kapott időpontot a Hír TV-online olvasója a győri Petz Aladár kórházban. A beutalón az áll, hogy digitális fundus kamerával, vagyis szemfenék-fényképező berendezéssel végzett analízisre küldték a beteget.

A látószervünk ezen vizsgálata ugyan egy egyszerű eljárás, de segítségével a szakorvos meg tudja állapítani, hogy a beteg szenved-e érelmeszesedésben, cukorbetegségben, vagy kórosan magas-e a vérnyomása. Egy szóval sok mindenre lehet belőle következtetni.

Sokan szenvednek benne

A magas vérnyomás eleve nagy probléma itthon, egy 2016-ban készült felmérés szerint Magyarországon a nyolc és félmillió vizsgált felnőtt lakosból mintegy három és félmillióan szenvednek tőle. A 75 éven felüliek több mint 80%-a hypertoniássá válik, elsősorban az érrendszeri meszesedés miatt.

Szintén 2016-os adatokat szemlézve a cukorbetegek aránya is elkeserítő, az elmúlt másfél évtizedben több mint hetven százalékkal emelkedett a betegek száma hazánkban: 772 ezren szenvednek benne.

A cikk a hirtv.hu oldalon folytatódik »

 

Kapcsolódó kifejezések: beutaló  cukorbetegség  szemfenék vizsgálat  várólista 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!