Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
A+ A A-

Kétségbeesésében apróhirdetés oldalon keres orvost egy daganatos nő

aprohirdetes orvoskereso1A nő méhnyakrákkal küzd, a már kiírt kezelését pedig csak május végén kezdenék el. Részben az időfaktor miatt, részben azért, mert állandó fájdalmakkal és vérzéssel küzd, a férje a Jófogást és a közösségi média tereit hívta segítségül, hogy felesége másik intézménybe kerülhessen, ahol több esélyük lenne az életmentő kezelés minél hamarabbi elkezdéséhez. Mindeközben a pomázi ügyelet vezetője is a Jófogáson „vetette ki hálóját”, reménykedve abban, hogy sikerül orvost találnia.

Minden bizonnyal újabb mélyponthoz érkezett el a magyar egészségügyi rendszer azzal, hogy egy 48 éves, daganattal diagnosztizált nő és a férje a Jófogáson adott fel hirdetést, abban reménykedve, hogy találnak olyan orvot, aki minél hamarabb megkezdi az asszony kezelését. Nevüket nem vállalták, az egyszerűség kedvéért nevezzük őket Ritának és Lajosnak.

aprohirdetes orvoskereso

Rita 48 éves, rendezett TB jogviszonnyal rendelkezik, decemberben járt először orvosnál, februárban diagnosztizálták nála a méhnyakrákot. A szövettan után kiderült: nem műthető, ezért sugár- és kemoterápiás kezelésben részesül, de itt jön a fekete leves. Noha a kezelést már kiírták az Uzsoki utcai kórházban, azt csak május végén kezdhetné meg a kapacitáshiány miatt. A rendszer sajátossága pedig, hogy a már kiírt kezelés miatt nem oldható meg, hogy más intézménybe jelentkezzen át. Ugyanakkor a nő – aki már erős fájdalmakkal, folyamatos vérzéssel és váladékozással küzd – olyan információt kapott, miszerint egy másik intézményben ugyanezekből a gépekből nem egy, hanem nyolc darab is van.

Lajos az atv.hu-nak elmondta: kétségbeesésükben adták fel hirdetést a Jófogáson és a legnagyobb közösségi oldal számtalan csoportjában is, hogy orvost találjanak. Felesége jól bírja magát, mégis erősödnek a fájdalmai – tette hozzá. Célja nem más, mint reménykedni abban, hogy olyan emberre akad, aki az Országos Onkológiai Intézetben dolgozik, vagy van bármilyen kapcsolata. A hirdetésekre érkeznek elérhetőségek, de ahogyan mondta: nekik olyanra lenne szükségük, aki azt mondja, hogy „jöjjön, és megcsináljuk a kezelést”. Az orvosuk ugyanis azt mondta: ha valakinek megváltozik a kezelési terve, akkor tudja betenni a feleségét. Lajos hozzátette: itt arról van szó, ha valaki meghal, mert ugyan mitől változna meg mástól a kezelési terve?

Sokan küldték el orvos kapcsolataikat – veszi vissza a szót Rita. A pozitív, segítőkész visszajelzések mellett ugyanakkor akadtak negatív felütésűek is. Volt olyan is – meséli –, aki politikai kampánynak minősítette az internetes segítségkérésüket és hazugnak titulálta őket. A nő azt is elmesélte, hogyan jutott el idáig. Mint mondta, decemberben jelezte az orvosa: nagy a gyanú a rákos megbetegedésre. Február vett részt egy MR vizsgálaton, ahol papírt kapott arról, hogy daganat van a méhnyakán. Onnan a szövettan keletkezett, ami után kiderült, hogy rosszindulatú rákkal állnak szemben, majd közölték, hogy nem műthető, mert túl nagy és túl vérzékeny, ezért sugárral és kemoterápiával kell összehúzni. Végül az Uzsoki utcai kórházba került, ahol a vérvizsgálat és CT után közölték vele, hogy hónapokkal később, május 22-én kezdik meg a kezeléseket. Ott volt az a pillanat – mondta a nő – amikor kétségbeesett, mert december óta telt az idő, miközben fájdalmakkal kell megküzdenie.

Hozzátette: annak ellenére, hogy a hazai egészségügyi rendszernek épp a negatívumait éli át, mind az orvosok, mind a nővérek és ápolók „emberfeletti munkát végeznek”, „valami fantasztikusak” azok, akik itt maradtak dolgozni, miközben senkinek nem tolt pénzt a zsebébe.

A cikk az atv.hu oldalán folytatódik »

 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Uzsoki utcai kórház  méhnyakrák  rákgyógyítás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!