Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Laura, Alida és Alina napja van. Holnap Arnold és Levente napja lesz.
A+ A A-

Egy haldokló sem érdemel embertelen ellátást

honveg korhaz surgossegiFelvetődik a kérdés: a kórház válasza mentség-e arra, hogy a beteg fájdalomcsillapítót sem kapott, ugyanis bármilyen betegnek, aki szenvedését kilátástalannak érzi, kötelesek az orvosok korlátlanul enyhíteni a kínjait.

Egy orvos sem tudja biztosan kijelenteni, hogy nem élne az édesapám, ha előbb megoperálják. Persze azt sem, hogy élne, de az semmiképp nem fogadható el, hogy közel kilenc órán át egyetlen orvos sem tájékoztatott sem engem, sem őt az állapotáról, és fájdalmait sem enyhítették – ezt mondta a Magyar Nemzetnek annak a tavaly ősszel elhunyt férfinak a lánya, akinek az ügyében büntetőeljárás indítását fontolgatja a család.

Garai Ivett édesapja még októberben halt meg a Honvédkórházban, miután a sürgősségi osztályon hosszú ideig várakozott az ellátásra. A feljelentés mellett a család azon is gondolkodik, hogy az orvosi kamara etikai bizottságához fordul.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a lapnak a konkrét ügyről nem akart nyilatkozni, de annyit elmondott: a haldokló beteget is a lehető legteljesebb mértékben mentesíteni kell kínjaitól, méltóságát figyelembe véve kell ellátni. Kérdésünkre elmondta, ha valaki az ügyben bejelentést tesz a kamara etikai bizottságánál, akkor meg tudják vizsgálni, hogy a konkrétan megnevezett orvos etikusan járt-e el. Úgy látja: az utóbbi időben világszerte egyre gyakoribb a vita az aktív eutanáziáról (ilyenkor az orvos segíti halálba a beteget – szerk.), illetve az orvos által támogatott öngyilkosságról (ekkor a beteg maga adja be a halálos mérget, az orvos csak asszisztál – szerk.). Magyarországon egyik sem engedélyezett. Nálunk erre a konzervatív válasz az, hogy bármilyen betegnek, aki szenvedését kilátástalannak érzi, kötelesek az orvosok korlátlanul és mindenáron enyhíteni a kínjait.

További részletek a Magyar Nemzet oldalán »

Kapcsolódó kifejezések: Honvédkórház  sürgősségi osztály 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!